StoryEditor
NAKON TRAGEDIJE U METKOVIĆU

KUJUNDŽIĆ NAKON ISTUPA GABRIJELOVE MAJKE 'Radi se na boljoj pokrivenosti doline Neretve, dobit će dostupniju hitnu pomoć i laboratorij'

Milan Kujundžić
 Tomislav Kristo / CROPIX

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je, u povodu zahtjeva građana Metkovića za dostupniju zdravstvenu skrb, izjavio da je zdravstvena administracija već prepoznala probleme doline Neretve te da se radi na boljoj pokrivenosti toga područja.

Kujundžić je za RTL izjavio da će Metkovčani dobiti dostupniju hitnu pomoć, a i laboratorij u Domu zdravlja radit će i "izvan radnog vremena".

Dostupniju hitnu pomoć omogućit će novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je stupio na snagu 1. siječnja i na temelju kojega se, kaže ministar, "ide u integracije Hitne". Riječ je o funkcionalnoj integraciji zavoda za hitnu medicinu, objedinjenih hitnih bolničkih prijema i doma zdravlja, čemu će se pridružiti i koncesionari koji su sada obvezni su sudjelovati u posebnom dežurstvu.

"U pripremi je i rješenje za hitnu helikoptersku pomoć, a dok se to ne dogodi, sada se analizira bolja pokrivenost doline Neretve", poručio je ministar.

Dva i pol mjeseca nakon smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, građanska inicijativa Sinovi i kćeri Neretve danas je održala konferenciju za novinare na kojoj je upozorila na nefunkcioniranje zdravstvenog sustava na tom području te najavili novi prosvjed u subotu ako se do četvrtka ne odgovori na njihove zahtjeve. Metkovčani traže otvaranje regionalne bolnice, zdravstvenu skrb dostupnu 24 sata dnevno sedam dana u tjednu te uspostavu hitne helikopterske službe.

Gostujući u emisiji RTL Danas, Kujundžić je potvrdio da je Stručno povjerenstvo počelo pojedinačno pozivati na dodatnu individualnu analizu svako dijete oboljelo od spinalne mišićne atrofije, koje se nalazi na mehaničkoj ventilaciji, radi primjene lijeka Spinraze. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. srpanj 2020 07:10