IZBORNI ADUTI

Kukuriku koalicija: Ukinut ćemo POVLAŠTENE mirovine zastupnicima! 'Plan 21' pročitajte OVDJE

'Cilj je načelo dobrog gospodara: elektroprivreda, HŽ, Hrvatske šume i vode ostaju u vlasništvu RH!'
 Bruno Konjević/Cropix

ZAGREB - Kukuriku koalicija danas je predstavila nacrt svog političkog programa kojim planira pridobiti glasače na parlamentarnim izborima. Predstavljanje programa pod nazivom 'Plan 21' održalo se u zagrebačkoj Tvornici kulture, a predvodili su ga Zoran Milanović (SDP), Radimir Čačić (HNS), Damir Kajin (IDS) i Silvano Hrelja (HSU).

Plan 21 Kukuriku koalicije u cijelosti pročitajte OVDJE

Čelnici opozicijske koalcije navode kako im je glavni cilj da u izradi političkog programa sudjeluju i građani te interesne grupacije pa su isti pozvani da se sa svojim prijedlozima i kritikama kažu što misle. 'Plan 21' sadržava sve prijedloge koje je Vlada prethodnih godina odbila i koji su zemlju već ranije trebali izvući iz krize. No, Milanović je još u srijedu istaknuo kako se ne radi o čarobnom štapiću.

Šef SDP-a Zoran Milanović otvorio je prezentaciju programa. Nakon brojnih ovacija Milanović je započeo:

- Ovo je jedan program četiri stranke, ovo nije zatvorena forma, ovo nije čarobni recept, ovaj program predlažemo i razmatramo godinama. Vjerujemo da ćemo ovaj program moći provoditi ako nam građani daju povjerenje. Znamo da neće biti lako, ali u politici nema kukanja... Bez socijalne pravde i uravnoteženog proračuna nema niti jake Hrvatske - istaknuo Milanović.

Dodao je i kako će ovi izbori biti borba za povjerenje građana.

- Zora, buđenje, onaj kasatvski peteh koji se oglasio, to buđenje je počelo prije dvije godine, a ovo je samo jedna faza - zaključio je Milanović i pozvao kolegu Radimira Čačića za govornicu.

HNS-ovac je istaknuo kako je ključni problem Hrvatske činjenica da je jedina zemlja u Europi u kojoj manje od 40 posto radno sposobnog stanovništva radi dok je europski prosjek 70 posto. Čačić je naglasio kako treba osigurati nova radna mjesta i ekonomsku neovisnost građana.

- Prvi problem koji ćemo riješiti je nelikvidnost i neplaćanje. Potaknut ćemo novi gospodarski rast investicijama iznutra, a ne samo izvana. Hrvatska mora imati jasnu politiku u nekim sektorima kao u telekomunikacijama i nanotehnologiji, ali nećemo moći bez tradicionalnih industrija - rekao je Čačić.

Posebno je istaknuo planove za energetiku i projekt četiri hidroelektrane na Savi. Osim toga, Čačić projekte vezane uz navodnjavanje i okoliš vidi kao potencijalne podizače BDP-a.

- Cilj reforme javne uprave je veća efikasnost za manje troškova - to je svjetski standard i po prvi puta će i to biti realizirano - istaknuo je Čačić.

Napomenuo je kako će porezni sustav Kukuriku koalicije imati dvije poruke i jedno načelo:

- Uravnotežen teret na porezu koji ide ka radu. Nećemo uvesti nova porezna opterećenja, porezi se neće povećavati, ali će se raspodjela promijeniti. Sva sredstva koje uprihodimo kroz te oblike utrošit će se u aktivne mjere ekonomske politike. Temeljni cilj je načelo dobrog gospodara - tako elektroprivredu, HŽ, Hrvatske šume i Hrvatske vode ostaju u vlasništvu RH! Sve to skupa je u funkciji gospodarskog rasta. Osnovna poruka je - pravo na posao i rad kao prva točka zaštite prava radnika! U distribuciji novostvorene vrijednosti osigurat ćemo sigurnu i dostojnu starost, jednaki pristup obrazovanju i zdravstvu, te pravo na posao i rad - zaključio je Čačić uz snažne ovacije okupljenih.

IDS-ovac Damir Kajin naglašava kako će Hrvati kroz četiri godine ne samo imati više posla već će imati bolji i sretniji život. Radnici će lakše otplaćivati kredite, a umirovljenici će imati dostojniju starost dok će stopa kriminala padati.

HSU-ovac Silvano Hrelja navodi kako je u Hrvatskoj do sada vladao 'kult nerada i nereda' koji je doveo do korupcije i kriminala.

- Radeći ovaj posao 15 godina dokazali smo se kao mala, ali moćna stranka. Izborili smo 29 milijardi kuna za umirovljenike. Da ova stranka nije postojala, prosječna mirovina iznosila bi 1990 kuna. Ali sve što smo postigli nije dovoljno i ne može biti. Znamo i razumijemo probleme hrvatskog radništva, ogorčeni smo da živimo u zemlji gdje 800 tisuća potpisa ne vrijedi ništa. Mi znamo da nemamo pravo na pogrešku i na obećanja koja ne možemo ispuniti, sve što ovdje kažemo moramo provesti u djelo. Bez promjena nema života za poštene ljude u ovoj zemlji - rekao je Hrelja.

Jedno od snažnijih obećanja HSU-a je, ukoliko Kukuriku koalicija dođe na vlast, ukidanje povlaštenih mirovina za saborske zastupnike, ustavne suce i brojne druge.

- Naši su ciljevi realni, dostižni i ispunit ćemo ih. Mi nismo čudotvorci, ali ni opsjenari. Tražimo vaše povjerenje, mi smo jamac zaštite interesa onih koji žive od svoga rada, oni kojih je najviše u ovoj zemlji i koji svoju zemlju naviše vole! Ne želimo vlast zbog vlasti, nego da se konačno trasira put za političare koji trasiraju put svojim građanima, a ne žive na teret svojih građana - zaključio je Hrelja.

Poslije Hrelje za pozornicu je ponovo došao Milanović koji je program nazvao socijal-demokratskim i liberalnim.

- Program je i regionalan, on je ljudski, za ljude i za dijalog, i tu vrstu interakcije želimo. Imamo iskustvo kada su 2007. godine neke naše ideje bile zlorabljene, ali to je vrijeme prošlo, sigurni smo da ćemo se izboriti za povjerenje . Ono što želim posebno naglasiti i što je lekcija svjetske krize, one zemlje koje su imale razvijen industrijski sektor i koje proizvode kvalitetne i opipljive stvari, koje imaju kulturu dijaloga - najmanje su osjetile krizu. Hrvatski put je industrijalizacija, to je naša tradicija, materijalna i duhovna baština, tu su se proizvodili prvi brodovi. Ako to ne uspijemo onda smo slabi, a siguran sam da nismo slabi - poručio je Milanović.

- Porezi? Kažu mi da ih ne treba spominjati, ali treba ih spominjati! Nije svejedno, užasno je važno kako poreze država uzima i kako ih vraća. Mi pozivamo na dijalog, ako hoćete - katkad i provociramo. Zemlje koje u krizi imaju visoke proračune, nisu nužno nekonkurentne, na nama je da shvatimo kojim pravcem želimo ići. Program nije šoping lista, program je život - kaže Milanović.

- Turizam je prostor velikog prostora i male zarade, mi hoćemo veliku zaradu da on postane pravi biznis. Stanje je ovakvo, Hrvatska je malo naseljena, ali ima veliki prostor koji je dobro očuvan. Ne smijemo tjerati strane investitore iz Hrvatske, moramo napraviti ravnotežu - priča Milanović te posebno ističe problem školstva u Hrvatskoj.

Navodi da ako roditelji moraju plaćati đačke karte, onda to nije sustav besplatnog školstva, te da svi zaslužuju obrazovanje.

- Prema sveučilišnoj, znanstvenoj zajednici bit ćemo otvoreniji kako bi bila konkurentna. Što se kulture tiče, mi smo jedan od najmanjih slavenskih naroda s bogatom kulturom, to je naša sreća i to treba znati iskoristiti. Kultura je hrvatski izvozni brend zajedno s turizmom. Ovo nije ništa novo, ali je pitanje tko će nešto osmisliti - rekao je šef SDP-a tijekom predstavljanja

U kategoriji zdravstva, Milanović je kratko rekao 'zdravlje za sve'.

- Nema velikih obećanja, ali jedno dajem modelirat ćemo Zakon o radu. Ljudi ne mogu biti tretirani kao stvari, a hrvatsko radno zakonodavstvo još uvijek nije takvo - snažno je poručio Milanović.

Što se tiče pitanja hrvatskih branitelja, šef SDP-a ističe da se prava koja su stečena neće umanjivati, ali se neće pristajati na nesavjesno posredništvo.

O reformi pravosuđa Milanović kaže da se ona dogodila pod vanjskim pritiskom, diktatom iz vana.

- Naše mjere za učinkovito pravosuđe su brojne. Neke od njih su racionalizacija broja sudova, ubrzanje sudskih postupaka i rješavanje zaostataka različitim pravnim polugama, digitalizacija i stvaranje jedinstvenog sustava zemljišnih knjiga i katastra. Rješavanje tih i drugih mjera iz našeg plana preduvjet je funkcioniranja pravne države. Kao i rješavanje problema korupcije. Nju ćemo iskorijeniti ubrzanjem rada na uspostavi e-uprave, uvođenjem transparentnosti i dostupnosti postupanja svih tijela državne uprave i lokalne samouprave na web stranicama, no je samo početak niza od 23 ključne mjere za suzbijanje korupcije - naveo je Milanović.

Što se tiče manjina, Milanović je rekao da su manjine potisnute u stranu i da će se kukuriku koalicija bolje brinuti za manjine - 'to je naš zaštitni faktor +50'.

Milanović je naglasio da zaposleni u javnoj upravi nisu samo žderači novca te da je reforma nužna. Prije podjele zemlje na nove regije smatra da treba provesti javnu raspravu o tome.

- Ovaj program nije pisan u Bruxellesu, Berlinu ni Istanbulu, mi smo ga pisali! Trebamo prestati tražiti alibi za kikseve negdje drugdje... Mi smo sućutni i pomoć ćemo pružati, ali želimo biti jaki i u tome ćemo uspjeti!' - zaključio je Milanović s velikim pljeskom te počeo odgovarati na pitanja novinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:05