NESLAVNI JUBILEJ

ČETIRI GODINE PROGRAMA KUKURIKU KOALICIJE Čak i autori priznaju: Plan 21 je mrtav

 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - “Mi SDP-ovci bolje da šutimo jer zaključci u Planu 21 zvuče poput današnjih kritika na račun Milanovićeve Vlade. Iako je tekst iz 2011., a odnosio se na Jadranku Kosor”

Bilo je negdje oko podneva, 15. rujna 2011., u klubu Tvornica u Šubićevoj ulici u Zagrebu. Ugodno sunčano prijepodne i puno nasmiješenih lica. Svi su bili svjesni kako će za dva mjeseca njihove stranke doći na vlast i formirati novu vladu.

“Plan 21 je put do rješenja ključnih egzistencijalnih izazova svih građana Republike Hrvatske”, glasio je uvod u materijale koji su podijeljeni među tristotinjak stranačkih dužnosnika Kukuriku-koalicije. Tadašnja opozicija predstavila je nacrt svoga političkog programa kojim planira pridobiti glasače na parlamentarnim izborima.

Predstavljanje programa pod nazivom “Plan 21” predvodili su Zoran Milanović (SDP), Radimir Čačić (HNS), Damir Kajin (IDS) i Silvano Hrelja (HSU).

Dominirao je Zoran Milanović, budući premijer i središnji autoritet Kukuriku-koalicije. Makar, sva ta gungula očito mu je išla na živce pa se prvi pokupio i otišao iz Tvornice čim je završen službeni dio.

“Ovo nije čarobni recept, ovaj program predlažemo i razmatramo godinama. Vjerujemo da ćemo ovaj program moći provoditi ako nam građani daju povjerenje. Znamo da neće biti lako, ali u politici nema kukanja. Bez socijalne pravde i uravnoteženog proračuna nema niti jake Hrvatske”, govorio je Milanović praćen snažnim aplauzom.

Bez suzdržavanja. Ovih dana, točno četiri godine poslije skupa u Tvornici, čak i nekadašnji autori Plana 21 priznaju da je on mrtav.

I to gotovo bez rezerve u svim strankama, a posebno u dvije najvažnije, SDP-u i HNS-u.

Za razliku od 15. rujna 2011. ni o Milanoviću više ne govore u superlativima.

Upravo suprotno – u razgovorima koje sam ovih dana vodio s više političara koji su pisali Plan 21, najmanje direktnih kritika protiv šefa Vlade iznijela je začudo Mirela Holy, koja je napustila SDP jer se nije slagala s Milanovićem.

Dosta sugovornika iz SDP-a nisu međutim više toliko suzdržani kad treba imenovati krivca za neispunjena obećanja i posljedično loš rejting vlade:

“U slučaju Zorana Milanovića radi se o manjku znanja. U stvarnosti, on nije baš nešto radio na ovom dokumentu. Glavninu posla prepustio je Nevenu Mimici. Neću reći da se radilo neozbiljno jer su predstavnici sve četiri stranke doista bili pregledali svako poglavlje i zatim još ispod stavili svoje potpise kao potvrdu da svi stoje uz napisana obećanja. Milanović se zapravo najmanje bavio tekstom. Samo što u to vrijeme još nismo bili svjesni koliko toga on ne zna. Nedavno je izjavio da Plan 21 nije ozbiljno ni postojao, a to je najgora glupost koju je mogao reći”, ispričao je prije nekoliko dana Globusu član socijaldemokratskog vodstva.

Jedan njegov kolega upozorio je kako je za SDP-ovce bolje šutjeti jer pojedini zaključci u Planu 21 zvuče poput današnjih kritika na račun Milanovićeve Vlade, iako je tekst iz 2011., a odnosio se na Jadranku Kosor i HDZ:

Rast gospodarstva. “Kukuriku-koalicija smatra da aktualna vlast nije adekvatno odgovorila na hrvatske ekonomeke probleme i izazove aktualne krize. Naprotiv, Vlada se uporno trudila zadržati visoku razinu javne potrošnje i proračunski deficit… vlast je uvela nove namete i poreze građanima i posrnulom gospodarstvu”, stoji u Planu 21.

Zaista ne bi bilo čudno da Tomislav Karamarko prepiše gornje rečenice u opisu Vlade Zorana Milanovića.

Idući na redu koga sada napadaju u SDP-u jest Branko Grčić.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:04