VOZAČI NA TRIJEŽNJENJU

Lani se u postaji trijeznilo 10.000 pijanih vozača: ‘Jedino što tu možeš raditi je buljiti u zid ili pijanog cimera’

Policajci postaje na Oranicama najzaposleniji su u Zagrebu. Nema dana da je treznionica prazna
 Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Umjesto na svadbu, gdje je djevojci trebao biti pratnja, 28-godišnji Zagrepčanin odlučio je s društvom u kafiću pogledati utakmicu Svjetskog rukometnog prvenstva između Hrvatske i Rumunjske. Večer je počela uobičajeno, s nekoliko piva. Svakom postignutom pogotku, desetak mladića veselilo se novom rundom.

Šest ležajeva i čučavac

Borna (podaci poznati redakciji) bio je najglasniji. Nazdravljao je do jutra. Imao je 1,88 promila alkohola u krvi kad je pospan i dezorijentiran autom krenuo do benzinske postaje po cigarete. Skrivio je prometnu nesreću , lančani sudar, srećom, bez ozlijeđenih.

Veliki specijal Nedjeljnog Jutarnjeg: Noćno divljanje

Policijski su ga službenici u kombiju odvezli u policijske prostorije na Oranicama, skinuli mu odjeću, ručni sat, remen, vezice s tenisica i sve što bi mu moglo poslužiti kao predmet za samoozljeđivanje. Nakon liječničkog pregleda, uveli su ga u klimatiziranu prostoriju sa šest betonskih ležaja sa strunjačama, čučavcem i rešetkama na prozorima, dali mu deku da se pokrije i zadržali ga 12 sati.

Pored njega na ležaju sjedio je beskućnik koji je zaudarao na alkohol, a hodnicima je, iz druge prostorije, odjekivao ženski plač.

- Koliko sam načuo, žena je zadržana zbog obiteljskog nasilja. Toliko se derala i ridala, da mi još njezin plač odzvanja u ušima - ispričao nam je 28-godišnjak. U međuvremenu je dobio obrok, točnije sendvič i vodu, a sve što je radio, je li spavao ili razgovarao s privremenim cimerima, također pijanim osobama, policijski su djelatnici pomno pratili koristeći videonadzor.

Da je i pokušao pobjeći, ne bih uspio, a kamere su ga snimale i dok su mu oduzimali osobne stvari.

Popio čašicu previše

Borna je, naime, jedan od čak 331 osobe koja je u siječnju ove godine zadržana na otrežnjenju u jedinici za zadržavanje i prepratu na zagrebačkim Oranicama!

Svaka osoba kojoj je izmjereno 0,5 promila alkohola u krvi, a počinila je prekršaj, bilo da je riječ o vožnji u alkoholiziranom stanju, prometnoj nesreći, remećenju javnog reda i mira, neredima na sportskim događajima ili, pak, obiteljskom nasilju, smješta se u tu policijsku jedinicu. Godišnje se u njoj trijezni više od 10.000 osoba, koje - ovisno o prekršaju - čekaju procesuiranje. Drugim riječima, 53 policijska službenika u toj jedinici vjerojatno su najzaposleniji djelatnici zagrebačke policije. Jer, nema dana kad deset prostorija zjapi prazno.

U jednoj od njih boravio je i 33-godišnji Anđelko (podaci poznati redakciji). U novogodišnjoj noći popio je čašicu previše, sjeo za volan i skrivio sudar. Policija ga je odvezla u bolnicu, gdje su mu izmjerena 2 promila alkohola u krvi. Sat i pol kasnije, i on je krenuo prema jedinici za otrežnjenje.

- Vozimo te - rekli su mu policajci u vozilu.

- Gdje me vozite? Kući? - upitao ih je naivno.

- A ne, ne...

Bez vezica na obući

Novo lice, ali isti postupak. Nakon što je izvadio sve iz džepova i skinuo vezice s obuće, Anđelko je ubrzo zaspao snom pravednika. Kad se probudio, dobio je dvije šnite polubijelog kruha i paštetu.

- U toj prostoriji nema ničega. Nemaš pojam o vremenu, nemaš što raditi nego ležati i gledati u strop - kaže nam 33-godišnji Zagrepčanin. U iščekivanju da prođe njemu predugih 12 sati, Anđelko je s jednim od svojih mamurnih ‘cimera’ počeo razgovarati.

- Ma nemoj me ništa pitati, i ja sam imao prometnu nesreću. Pretukao sam vozača automobila koji je trknuo mog prijatelja. Hitna ga je odvezla, ništa mi ne žele reći, ne znam je li dobro - dobacio mu je cimer.

Muškarci i žene su odvojeni

Josip Jakić, pomoćnik zapovjednika jedinice za zadržavanje i prepratu, ističe da najviše osoba na otrežnjenje dolazi u noćnim satima, a sve su prostorije uređene prema Europskoj konvenciji o sprečavanju mučenja i neljudskog ponašanja. Maloljetnici se ne zadržavaju u jedinici, muškarci i žene su odvojeni, a sve su alkoholizirane osobe, kad se suoče sa četiri zida, tihe i povučene.

- Kvaliteta naše usluge nije upitna, svi smo profesionalci, a ponekad moramo istodobno biti i psiholozi. Kad je osoba agresivna, moramo upotrijebiti prisilne metode, no to se rijetko događa. Kad zadržane osobe puštamo, moramo ih pitati imaju li kakve zamjerke. Lani smo imali samo dvije, no one se nisu odnosile na naše službenike - kaže Jakić.

Svaki dan u postaju stigne 30 pripitih osoba

10.904 osobe zadržane su 2009. u jedinici za zadržavanje i prepratu

4677 alkoholiziranih osoba zadržano je 2009. na triježnjenju

10.650 osoba zadržano je 2010. u jedinici za zadržavanje i prepratu

4366 alkoholiziranih osoba zadržano je 2010. na triježnjenju

852 osobe zadržane su u jedinici za zadržavanje i prepratu u siječnju ove godine

331 alkoholizirana osoba morala je noćiti u siječnju ove godine u prostorijama za otrežnjenje

30 osoba prosječno u jednom danu bude zadržano u jedinici za zadržavanje i prepratu

12 posto od ukupnog broja zadržanih osoba u jedinici su žene

0,5 promila alkohola u krvi dovoljno je da osobu zadrže na triježnjenju

3,5 promila alkohola u krvi imao je ‘rekorder’ zadržan na triježnjenju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:59