PLENKOVIĆ IZ BRUXELLESA

‘Tramišak? Nisam imao pojma, situacija je bizarna. Milanović? Možda bolje da objasni što je on radio dva tjedna...‘

‘Da nemamo LNG bili bismo u situaciji potpune ovisnosti. Danas je ta ovisnost Hrvatske gotovo u potpunosti uklonjena‘

Andrej Plenković

 Aris Oikonomou/AFP

Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu sudjeluje na Europskom vijeću, piše N1.

“Uoči sastanka Europskog vijeća danas sam održao nekoliko pripremnih sastanaka. Glavne teme bit će vezane za situaciju u Ukrajinu, daljnje aktivnosti oko potpore Ukrajini, na početku će s nama biti i američki predsjednik Joe Biden, a kasnije će nam se priključiti i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski”, rekao je na početku.

Dodao je kako će se raspravljati i o energetici i gospodarstvu.

“Došlo je do rasta cijena energenata i to se reflektira i na cijene drugih proizvoda pa i hrane. S obzirom na to da ova situacija u Ukrajini traje, bitno je da se uspostave mehanizmi kako bismo smanjili udarac na gospodarstvo i na građane”, kaže.

S Bidenom o sankcijama

Dodao i kako će s Bidenom uglavnom razgovarati o dodatnim sankcijama. Što se tiče izbjegličkog vala kaže: “Nikada nije toliko puno ljudi odjenom u nekom sukobu napustilo neku zemlju”.

“Postoji nekoliko paketa koji se već međusobno nadopunjuju. Oni će se nadograđivati kako bi se pritisak podizao”, rekao je o sankcijama.

“Ono što smo zadnje imali bila je rasprava u Versaillesu gdje je bilo jasno da pojedine članice EU nisu spremne na alternativne pravce dobave energenata. Treba jedno vrijeme da se sve to konsolidira. Hrvatska je izgradnjom LNG-a strateški ojačala svoj položaj. Da nemamo LNG, bili bismo u situaciji potpune ovisnosti. Danas je ta ovisnost Hrvatske gotovo u potpunosti uklonjena”, rekao je premijer.

“Mislim da ćemo danas prvi put tu temu raspraviti. To je jedna vrsta uvjeta koji je teško ispuniti jer nema baš puno rubalja na europskom tržištu”, rekao je o plaćanju rubljama.

O letjelici

U nastavku je govorio o letjelici koja je pala na Zagreb.

“Možda bolje da je Milanović objasnio što je on napravio u zadnja dva tjedna. Ja sam isti dan napisao pismo, kada se to dogodilo, svim liderima EU i glavnom tajniku NATO-a. Umjesto toga, imao je više nego dovoljno vremena da pojasni svima o čemu se radi. Što se tiče same istrage, tu su stvari vrlo jasne. Ja nemam ništa novo za reći, letjelica je bila naoružana, umjesto da bude izviđačkog karaktera na sebi je imala neku vrstu aviobombe”, rekao je.

O Srbiji

Govorio je i o Srbiji i Aleksandru Vučiću.

“Ja sam rekao prije dva ili tri tjedna, ne može se sjediti na dvije stolice. Postoje situacije ili kada si na pravoj strani povijesti ili nešto petljaš. Ovdje se ne može petljati. Jasno mi je da imaju izbore, ali ne može i jedno i drugo. Ako si odlučio ići u EU, onda se trebaju opredijeliti. Ja jasno Srbiji upućujem poruku da ovo nije situacija gdje se može biti ili – ili”, kaže.

“Jesu li se odlučili ići prema EU? Jesu. Onda je odgovor jasan”, rekao je.

O ministrici Tramišak

Govorio je i o prijetnjama ministrici Tramišak.

“Ja aspolutno nikakvog pojma o tim prijetnjama nisam imao. Cijela ta situacija mi je ekstremno bizarna. Ja ne znam je li ikada bila situacija da netko od članova Vlade ima neku informaciju da mu se prijeti, a da se to ne deklarira meni kao premijeru, ministru unutarnjih polova ili policiji. Meni na dnevnoj bazi prijete, postoji jasna procedura. Jedna jako čudna, neobična situacija. Iz medija sam shvatio da postoji tako neki scenarij. Situacija s njom mi još nije posve jasna”, rekao je Plenković.

Na pitanje što misli zašto ranije nije govorila o tome, premijer kaže:

“Ne znam, imala je valjda osjećaj da to nije nešto bitno, ali očito je bitnije nego što je izgledalo ako je došlo do medija”.

Na pitanje ima li Tramšak i dalje negovo povjerenje, rekao je kako će razgovarati i da to svakako nije dobro, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:29