ŠTRAJK U CROATIA AIRLINESU

Letovi će se otkazati, ali kaosa neće biti, tvrdi Uprava CA

zagreb, 180505airbus 320, avion croatia airlines, aerodrom plesofoto josip bistrovic-desk--zag-
 Josip Bistrović / CROPIX

Piloti i stjuardese ponovo će sutra ujutro prizemljiti zrakoplove Croatia Airlinesa jer u šest sati počinje štrajk triju sindikata. Danas će Sindikat prometnih pilota, Sindikat kabinskog osoblja te Sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu, koji okupljaju 600 od 1100 zaposlenika, detaljno obrazložiti razloge štrajka od kojeg ne namjeravaju odustati sve do ispunjenja zahtjeva - zadržavanja prava iz Kolektivnog ugovora iz 2012. godine.

Iako, dakle, sindikati najavljuju mogućnost da štrajk potraje više dana, Uprava Croatia Airlinesa tvrdi da neće biti kaosa u zračnom prometu. - Poremećaji u prometu su mogući, ali kaosa neće biti, jer je kompanija poduzela sve mjere da putnicima omogući dolazak do njihovih odredišta.

Arbitražni sporazum

Za vrijeme štrajka na snazi je već spomenuti arbitražni sporazum sindikata i poslodavca koji osigurava obavljanje dogovorenih letova - poručuju iz CA. Naime, arbitražnim sporazumom poslodavca i sindikata regulirano je poslovanje u slučaju štrajka kojeg su se svi dužni pridržavati, a koji osigurava da unatoč štrajku promet ne bude potpuno obustavljen. Arbitražni sporazum, objašnjava nam jedna stjuardesa koja će sutra štrajkati, znači radnu obavezu za 30 posto zaposlenika. Ako se svih 600 članova pobunjenih sindikata odazove štrajku, to znači da će ih 180 morati raditi. U slučaju pilota to je njih gotovo 50, kabinskog osoblja 65 te sedamdesetak zaposlenih u administraciji i operativi.

- Piloti i kabinsko osoblje koje će nastaviti raditi unatoč štrajku ne podliježu nikakvom obliku radne obaveze. Riječ je o arbitražnom sporazumu između poslodavca i sindikata kojim je regulirano poslovanje u slučaju štrajka zaposlenika, a tog su se sporazuma sindikati dužni pridržavati - rekli su nam u CA. I sam predsjednik Sindikata prometnih pilota Zoran Bilić prije dva dana izjavio je kako promet neće biti potpuno zaustavljen jer postoje poslovi koji se ne smiju prekidati.

Financijski gubici

U CA do jučer poslijepodne nisu raspolagali informacijama da su pojedini putnici već počeli otkazivati letove.

- U ponedjeljak kompanija će objaviti točan popis letova koji će biti otkazani u utorak. O svim detaljima putnike ćemo informirati na našim web stranicama, na raspolaganju je i besplatni telefon za putnike 0800 7777 na kojem mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka - poručuju iz CA.

Još uvijek stoga ne znaju ni koliko će zrakoplova morati unajmiti od drugih kompanija kako bi nadoknadili one koji će zbog štrajka biti prizemljeni. Koliko će nacionalnog prijevoznika, čiji su gubici dosegnuli gotovo pola milijarde kuna, koštati štrajk pilota i stjuardesa zasad u Upravi mogu tek nagađati.

- Šteta će biti značajna jer samo u dva dana masovnog bolovanja kabinskog osoblja, kompaniji je nanesena šteta veća od 200.000 kuna, a šteta prouzročena štrajkom sindikata 2010. god. iznosila je 6,2 mil. kuna - podsjećaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:28