NOVI PROBLEMI

CROATIA AIRLINES IZGUBIT ĆE MILIJUNE Nema dokaza da bolovanja stjuardesa nisu bila opravdana

Uprava "Croatia Airlinesa" namjerava uručiti otkaz svim radnicima, pretežito stjuardesama, koji su 1. svibnja otvorili bolovanja, vjerojatno u znak prosvjeda zbog neuspješnih sindikalnih pregovora o kolektivnom ugovoru

Uprava “Croatia Airlinesa” namjerava uručiti otkaz svim radnicima, pretežito stjuardesama, koji su 1. svibnja otvorili bolovanja, vjerojatno u znak prosvjeda zbog neuspješnih sindikalnih pregovora o kolektivnom ugovoru. Ako odgovorni u ovoj državi imalo poznaju zdravstvene zakone, trebali bi, po našem mišljenju, istog trenutka upozoriti čelnike državne zrakoplovne kompanije da su evidentno nesposobni razriješiti sindikalnu krizu koja im je nastala u tvrtki i da će kršenjem zakona, odnosno uručivanjem otkaza bez zakonskog uporišta, dodatno financijski opteretiti tvrtku. Ako se to i dogodi, onda bi cijeli vrh “Croatia Airlinesa” trebalo maknuti s funkcija ili im podijeliti otkaze, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), po nalogu Uprave zračne kompanije, od svojeg zagrebačkog Područnog ureda zatražio je kontrole bolovanja ukupno za 57 takozvanih kabinskih radnika koji su na Praznik rada masovno otvorili bolovanje i time izazvali sumnju da je riječ o protestnom simuliranju bolesti. Poslodavac ima pravo zatražiti od HZZO-a takvu kontrolu, a HZZO je na nalog poslodavca treba provesti. Do tada su stvari tekle po zakonu, to više što je zbilja nevjerojatno da se 57 radnika razboljelo istoga dana. Po članku 40. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju zloupotrebom bolovanja smatraju se situacije ako radnik radi dok je bolestan, ako sam sprečava ozdravljenje, ako je sam prouzročio privremenu nesposobnost za rad, ako se nije javio liječniku u roku od tri dana od prvih znakova bolesti, ako otputuje za vrijeme bolovanja i slično.

HZZO je proveo kontrole bolovanja i utvrdio da su radnici “Croatia Airlinesa” kontakte s liječnicima obavili sukladno zakonu, da su liječnici postupili sukladno zakonu i da nitko nije zloupotrijebio institut bolovanja. Otkriven je tek jedan administrativni propust u jednoj ugovornoj ordinaciji, no taj se propust ne može pripisati radniku, već ugovornom liječniku. Radnici su bolovanje otvorili s različitih osnova, dakle, nije bilo razloga da se o pojavi neke epidemije obavijesti Zavod za javno zdravstvo.

Budući da se otkaz uručuje pojedincima, da svako otpuštanje mora biti obrazloženo i da u konkretnom slučaju HZZO nije dokazao da je ijedan radnik ili liječnik išta zloupotrijebio ili postupio protivno zakonu, radnici gotovo sigurno neće moći biti sankcionirani zbog nečije presumpcije kolektivnog bojkota. Ako ih se optuži za nedokazanu zloupotrebu bolovanja, “Croatia Airlines” neće dobro proći u takvim radnim sporovima, što će tvrtki u konačnici prouzročiti ogromnu materijalnu štetu. Ne vidimo načina kako bi Uprava zrakoplovne kompanije u takvim sporovima dokazala suprotno od onoga što su utvrdila nadležna tijela. Stoga se amaterski pristup problemu u tvrtki koja je inače u dubiozama treba spriječiti, imajući u vidu da poduzeće u državnom vlasništvu ovime šalje i poruku o pravnoj nepismenosti najviših instancija, piše Slobodna Dalmacija .

Milanović o Croatia Airlinesu: 'Ako se ne budemo mijenjali, nećemo imati svoju nacionalnu kompaniju'

Mađarska više nema svoju nacionalnu kompaniju. Ako se ne budemo mijenjali, nažalost, to je alternativa i naše kompanije - reakcija je premijera Zorana Milanovića na stanje u Croatia Airlinesu.

Izjavio je to danas u Bjelovaru, dan nakon što su sindikati Croatia Airlinesa najavili novi štrajk, a premda to nije rekao direktno, usporedba s Mađarskom na neki je način i najava moguće privatizacije te tvrtke. Budući da je Malev prošle godine bio u neizdrživoj financijskoj situaciji, tvrtka je obustavila letove pa je moguće da je premijer time na neki način prognozirao i mogući bankrot CA.

Koordinacija sindikata Croatia Airlinesa još je u petak najavila kako će u utorak 14. svibnja započeti štrajk koji će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva, od kojih je najvažniji zadržavanje svih stečenih prava prema kolektivnom ugovoru iz prošle godine. Šef Hrvatskog sindikata prometnih pilota Zoran Bilić tada je izjavio da štrajk počinje u 6 sati ujutro. Najava štrajka uslijedila je nakon čvrste odluke Uprave da će podijeliti 42 otkaza zbog masovnog otvaranja bolovanja koje se u Upravi, usprkos HZZO-ovim nalazima da su bolovanja bila opravdana, tretira kao prikriveni štrajk.

Milanović je jučer još poručio da je kompanija koja služi punjenju hrvatskih zračnih luka subvencionirana već 20 godina, a da cijelo to vrijeme radi gubitke.

- Ne može više tako. Ako ne zbog sebe, Europa nam to neće dati. Apeliram - shvatite, ljudi! Stjuardese i piloti, shvatite da je alternativa jednako nula. A ako se malo promijenimo, imamo velike šanse. To inače vrijedi za cijelu Hrvatsku, ali ovo je dobar primjer. Male promjene su potrebne da bi se sutra imalo više nego što se ima sada. Ali ovo što se sada prima, nije zarađeno - poručio je premijer.

Suzana Artuković Vuksan, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova, smatra pak da je premijer pogriješio adresu i trebao apelirati na Upravu, a ne na stjuardese i pilote.

- Nisu zahtjevi radnika ono što utječe na kompaniju. Dovoljno je pogledati Državnu reviziju i vidjeti kakve su sve nepravilnosti utvrđene u tvrtki, a sindikati su ti koji upozoravaju na nepravilnosti. Uprava je ta koja je odgovorna za stanje tvrtke - kaže Artuković Vuksan. Detaljnije o svojim zahtjevima sindikati će govoriti sutra u 12 sati ispred Uprave Croatia Airlinesa, a iz tvrtke poručuju da će štrajk značiti samo djelomičan poremećaj prometa. (V. Panić)

‘Croatia Airlines’: Tražimo dodatnu reviziju

“Unatoč rezultatima izvješća HZZO-a o kontroli masovnog bolovanja kabinskog osoblja “Croatia Airlinesa”, u tvrtki se nastavlja postupak otkazivanja ugovora o radu za 42 člana kabinskog osoblja”, priopćeno je iz zrakoplovne kompanije.

- Poslodavac i dalje izražava sumnju da je dio zaposlenika zlouporabilo institut bolovanja s ciljem organiziranja i sudjelovanja u prikrivenoj industrijskoj akciji. “Croatia Airlines” uputio je zahtjev Ministarstvu zdravlja, nadležnom za nadzor rada HZZO-a, da se očituje o rezultatima provedene kontrole opravdanosti bolovanja za navedene članove kabinskog osoblja. Od Ministarstva je zatražen i odgovor na pitanje što se zapravo dogodilo kabinskom osoblju zrakoplova u razdoblju od 30. travnja do 1. svibnja jer na području Zagreba tada nije utvrđena nikakva epidemija, a putnici, kao ni piloti s kojima kabinsko osoblje dijeli radni prostor, nisu prijavili bilo kakva oboljenja - navode iz poslovodstva tvrtke. ( S.D.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:30