PUČKA PRAVOBRANITELJICA

Lora Vidović: 'Neću dati ostavku, mogu me samo pokušati optužiti da nisam radila po Zakonu'

Pozorno ću pratiti hoće li Sabor odbiti izvješća ostalih pravobraniteljica. Njima je to razlog za smjenu, kaže L. Vidović
Lora Vidović
 Darko Tomas / CROPIX

Hrvatski sabor prošli tjedan nije prihvatio Izvješće pučke pravobraniteljica Lore Vidović koja je prošloga prosinca jednoglasno izabrana za predsjednicu Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava. Prvi je to put u posljednjih 20-ak godina da Sabor ne prihvaća izvješće Ureda pučkog pravobranitelja - institucije koja mora imati zajamčenu neovisnost. Jedan od jamaca neovisnosti pučkog pravobranitelja jest i mandat od osam godina, koji jamči da se neće smjenjivati svakom promjenom vlasti. Lora Vidović pred sobom ima još pet godina mandata i, kako kaže, unatoč jasnom političkom pritisku, ne namjerava odstupiti. Upravo suprotno.

Što za vaš daljnji rad i rad Ureda znači neprihvaćanje?

- Meni osobno to potvrđuje da u svojem radu ne podilazim nikome, da radimo neovisno te da je u Izvješću zabilježena stvarna situacija ljudskih prava i diskriminacije te socijalno-ekonomskih i građansko-političkih prava u Hrvatskoj. To je, naravno, i vrlo jasna politička poruka.

Razlog za razrješenje

Je li to uvertira u vašu smjenu?

- Prema Zakonu o pučkom pravobranitelju, neprihvaćanje Izvješća nije razlog za razrješenje. Zakonski razlozi su vlastiti zahtjev pravobranitelja, neispunjavanje formalnih uvjeta poput hrvatskog državljanstva ili neosuđivanosti, spriječenost u obavljanju dužnosti dulje od šest mjeseci te činjenica da posao ne obavlja sukladno Zakonu. Politika može donijeti odluku da nisam radila po Zakonu. No, ja duboko vjerujem da jesam.

Tko i temeljem čega utvrđuje da niste radili u skladu sa Zakonom?

- To se nikada prije nije dogodilo pa nema nikakve prakse. U Zakonu o pučkom pravobranitelju stoji da pučkog pravobranitelja razrješuje Sabor uz prethodno mišljenje Odbora za Ustav te Odbora za ljudska prava.

Kako možete osporavati da niste radili po Zakonu?

- Vjerojatno bih to mogla na Ustavnom sudu, ali bi se radilo o vrlo složenoj pravno-političkoj situaciji, ne samo u nacionalnom kontekstu.

Jeste li pomišljali da sami zatražite razrješenje?

- Ni u jednom trenutku. Ovo mi je dodatna motivacija da svoj posao radim još predanije, i dalje ne podilazeći nikome.

Ovih dana u Saboru će se naći i izvješća pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, ravnopravnost spolova i dječje pravobraniteljice. Zakoni koji reguliraju njihov rad, pak, izričito kažu da je neprihvaćanje Izvješća razlog za razrješenje.

- Duboko se nadam da do toga neće doći i da će Sabor sačuvati neovisnost nacionalnih institucija za ljudska prava. Mi postojimo da bismo kritizirali vlast, ne kritiziranja radi, nego kako bismo joj ukazali na to kako stvari stoje i kako se mogu mijenjati nabolje.

Sruši li im Sabor izvješća, hoćete li reagirati?

- Svakako ću pozorno pratiti što se događa.

Podrška iz inozemstva

Jeste li o ovome što se događa obavijestili međunarodne institucije?

- One imaju informacije o tome što se dogodilo, javljaju nam se i šalju poruke podrške. Budući da nemamo iskustva, ne znam što će to točno u praksi značiti. Znači li to da 160 preporuke iz Izvješća ne treba provoditi?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:37