DIJETE BEZ PRATNJE

PUČKA PRAVOBRANITELJICA O PROTJERANOM 9-GODIŠNJEM MIGRANTU: 'Nije točno da Božinović nije ništa znao, o svemu smo ga izvijestili još u lipnju 2017.'

 CROPIX

Nakon što su mediji izvijestili o slučaju protjerivanja iz Hrvatske 9-godišnjeg djeteta bez pratnje, pučka pravobraniteljica Lora Vidović prozvala je MUP za nezakonito ponašanje prema mladom migrantu.

Na prozivke pravobraniteljice odgovorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te poručio da Hrvatska provodi EU politiku kada je u pitanju prihvat migranata.

Nakon učestalih prozivki, pravobraniteljica Vidović ponovno se obratila javnosti putem priopćenja koje prenosimo u cijelosti:

'Informacije o postupanju policije prema 9-godišnjem djetetu, o čemu smo prvi put upozorili Ministarstvo unutarnjih poslova u lipnju 2017., primjer su djelovanja mimo propisa RH prema djeci bez pratnje u migrantskim kretanjima i samo jedan od niza sustavnih problema vezanih uz postupanje prema migrantima u iregularnim situacijama. U odgovoru koji smo u srpnju zaprimili, a u kojem prihvaćaju naše upozorenje, nisu tražili dodatna pojašnjenja i informacije o spomenutom djetetu, stoga tvrdnje ministra da ne zna o čemu je riječ, nisu utemeljene.

Komunikacija pučke pravobraniteljice i MUP-a redovita je, pravovremena i kontinuirana, a na temu postupanja prema migrantima obuhvaća 42 predmeta otvorenih od kraja 2016. godine. S naše strane, u svim je okvirima profesionalnog i suradničkog odnosa, kao i transparentnog postupanja institucije.

Pozdravljamo izjavu ministra unutarnjih poslova od 09. veljače o izbjegavanju javnih polemika povodom ove teme. Unatoč tome, u protekla je dva dana sam te polemike putem medija potencirao, dovodeći u pitanje kredibilitet, stručnost i profesionalnost Ureda pučke pravobraniteljice, što predstavlja neprimjeren pritisak na rad i neovisnost institucije.

Također, dopis ravnatelja policije pučkoj pravobraniteljici, za kojeg je ministar javno rekao da nam je poslan, zaprimljen je u Uredu tek danas. I prije nego je stigao, ponovno smo im dostavili sve informacije, utemeljene upravo na dokumentaciji MUP-a, na kojima temeljimo tvrdnje o nezakonitom postupanju prema migrantima, a posebice djeci bez pratnje zatečenoj u RH.

Daljnjom javnom komunikacijom i odgovaranjem na optužbe ministra ne želimo podizati tenzije i tako odvraćati pozornost s problema na koje kontinuirano upozoravamo, uključujući i izostanak detaljne i učinkovite istrage policijskog postupanja prema migrantima u iregularnim situacijama, među kojima su i djeca bez pratnje.

Stoga će se sva daljnja komunikacija Ureda pučke pravobraniteljice u odnosu na ovu temu, do najavljene sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, odvijati isključivo s MUP-om i drugim nadležnim tijelima, vodeći računa o Ustavnim jamstvima samostalnosti i neovisnosti u radu institucije.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:09