PRAVOMOĆNA ODLUKA

LOVRENU SE IPAK NEĆE SUDITI ZA LAŽNI ISKAZ NA SUĐENJU MAMIĆU Županijski sud potvrdio da je optužnica protiv nogometaša podignuta bez dovoljno dokaza

Dejan Lovren
 Vlado Kos / CROPIX

Županijski sud u Zagrebu odbacio je žalbu državnog odvjetnika te potvrdio da je optužnica proiv Dejana Lovrena u slučaju davanja neistinitog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću bila preuranjena i odbacuje se.

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je još 19. rujna prošle godine optužnicu protiv hrvatskog nogometnog reprezentativca za davanje lažnoh iskaza, zbog sumnje da je lažno svjedočio na suđenju protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika.

Nema dovoljno dokaza za osnovanu sumnju

Optužno vijeće zagrebačkog Općinskog suda je na sjednici održanoj 25. siječnja odbacilo optužnicu, a kao jedan od glavnih argumenata navodila se preuranjenost. Naime, sud smatra kako se optužnica protiv Lovrena mogla podići tek kada bi suđenje na kojem je (lažno ili ne) svjedočio bilo pravomoćno okončano, a ne dok je postupak u tijeku.

Na takvu odluku tužiteljstvo se žalilo, no na sjednici 5. 3. jednaki je pravorijek donijelo i vijeće drugostupanjskog Županijskog suda u Zagrebu, te odbilo žalbu.

- Nakon uvida u spis i ocjene dokaza... zaključak ovog drugostupanjskog suda je da za sada nema dostatnog stupnja osnovane sumnje da bi okrivljeni Dejan Lovren počinio kazneno djelo davanja lažnog iskaza - stoji u odluci Županijskog suda u zagrebu. Nešto kasnije uvažava se stav prvostupanjskog suda o preuranjenosti optužnice.

- Cijeneći okolnost da je u tijeku kazneni postupak u kojem je kao svjedok iskazivao ovdje okrivljeni Dejan Lovren, odnosno da u istom nije donesena pravomoćna presuda, ocjena je ovog drugostupanjskog suda da je ispravan zaključak prvostupanjskog suda kako u konkretnom slučaju ne postoje dokazi iz kojih se pouzdanim ukazuje postojanje dostatnog stupnja osnovane sumnje da bi Lovren svjesno neistinito iskazivao kada je svoj iskaz na raspravi mijenjao u odnosu na svoj raniji iskaz koji je dao pred USKOK-om - stoji u odluci zagrebačkog Županijskog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:28