'NE SJEĆAM SE'

NEMA DOKAZA DA JE MODRIĆ ODGLUMIO POTPUNU AMNEZIJU I LAŽNO SVJEDOČIO U KORIST MAMIĆA Pravomoćno obustavljen postupak protiv kapetana 'Vatrenih'

 
Luka Modrić (lijevo); Zdravko i Zoran Mamić
 Vlado Kos / CROPIX

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić definitivno neće odgovarati i biti procesuiran za kazneno djelo davanja lažnog iskaza na suđenju bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću. Taj je postupak protiv njega sad i pravomoćno obustavljen, neslužbeno doznaje Jutarnji list na zagrebačkom Županijskom sudu.

Naime, nakon što je u rujnu ove godine Optužno vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu odbacilo optužnicu protiv Modrića, tužiteljstvo se žalilo na tu odluku. Međutim, sad je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda odbilo podnesenu žalbu i potvrdilo odluku nižeg suda. Prema neslužbenim informacijama, drugostupanjski sud smatrao je da ne postoji dovoljan stupanj osnovane sumnje da je Luka Modrić lažno svjedočio na sudu. Protiv ove odluke ne postoji mogućnost daljnje žalbe i ona je pravomoćna.

Sporni aneksi

Podsjetimo, Modrića se teretilo da je 13. lipnja prošle godine na Županijskom sudu u Osijeku na suđenju Zdravku Mamiću i ostalim optuženima u aferi izvlačenja novca iz kluba “svjesno neistinito iskazao” da je anekse ugovora o profesionalnom igranju nogometa, kojima se regulira podjela transfernog obeštećenja u omjeru 50:50 između njega i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki put kad bi produživao ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmjene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen. Tužiteljstvo je smatralo da je Modrić govorio neistinu jer je dobro znao da je spomenuti aneks potpisao tek nakon odlaska iz Dinama, kad je već igrao u Tottenhamu.

Naime, i sam Modrić je u iskazu danom USKOK-u tijekom istrage protiv Mamića više puta ponovio da nije imao potpisan aneks o podjeli obeštećenja, nego da ga je u dogovoru sa Zdravkom Mamićem potpisao kad je već igrao u Londonu. Temeljem tog aneksa, Dinamo je Modriću isplatio polovicu obeštećenja, a Modrić je većinu dobivenih sredstava, više od 50 milijuna kuna, proslijedio Mamiću i s njim povezanim osobama. Modrić je na sudu u Osijeku, u iskazu zbog kojega je završio pod optužbom za davanje lažnog iskaza, ustvrdio da to nije rekao na USKOK-u i da su ga tad krivo razumjeli. Županijski sud u Osijeku, koji je Mamića na koncu proglasio krivim i osudio ga nepravomoćno na šest i pol godina zatvora, nije povjerovao Modrićevu svjedočenju pred tim sudom i poznatoj izjavi “ne sjećam se”, već je na temelju svih provedenih dokaza zaključio da sporni aneks nije postojao u trenutku njegova transfera te da je poslužio samo za izvlačenje novca.

Stupanj sumnje

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu smatralo je, čini se, da ne postoji dovoljan stupanj sumnje da je Modrić svjesno lagao na sudu u Osijeku. Navodno je pritom od značaja bila činjenica da je Modrićev prvi iskaz u USKOK-u bio nekonfrontiran, odnosno tad obrana nije imala priliku ispitati ga, pa Izvanraspravno vijeće nije radilo usporedbu s njegovim svjedočenjem na sudu u Osijeku, kad su ga imali priliku ispitati svi sudionici postupka.

Pored Modrića u sličnoj situaciji našao se i Dejan Lovren. I kod njega je sporan trenutak potpisivanja aneksa o podjeli transfernog obeštećenja, kao i Lovrenove izjave na tu okolnost tijekom istrage u USKOK-u te kasnije na sudu u Osijeku. No u njegovom slučaju za sad nije donesena nikakva sudska odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:27