ŠTO S PROFESOROM?

LOVRINOVIĆ ĆE KAO UTJEHU DOBITI HBOR? I dalje ne pristaje na opciju da nakon formiranja vlasti ostane samo ‘obični’ saborski zastupnik

 Darko Tomaš/EPH

Ambicije profesora Ivana Lovrinovića, člana Mosta, da sudjeluje u izvršnoj vlasti mogle bi ostati neuslišane. Lovrinović se posljednjih tjedana spominjao kao prilično siguran kandidat za potpredsjednika Vlade zadužen za gospodarstvo.

No, budući da su Domoljubna koalicija i Most odustali od Vlade s četiri potpredsjednika, tako se otvorilo pitanje i što će biti s Lovrinovićem koji, kako tvrde upućeni, sa svojim stavovima uživa čak veću podršku u redovima HDZ-a nego Mosta. No, i jedni i drugi smatraju da Lovrinović, unatoč autoritetu sveučilišnog profesora, tvrde dobro obaviješteni izvori, ima slabe operativne sposobnosti, zbog čega se nikad nije ozbiljno razmatrala mogućnost da bude ministar gospodarstva, resor koji je Most dobio u pregovorima s Tomislavom Karamarkom.

Sada se kao jedna od opcija spominje da bi Lovrinoviću trebalo prepustiti vođenje Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Petrov i njegovi stranački istomišljenici, naime, zamjeraju Lovrinoviću što djeluje autonomno, izlaže svoje projekte monetarne reforme a da ih prethodno nije usuglasio s Mostom. “Lovrinović je istrčao s idejom o zamrzavanju 2. mirovinskog stupa bez rasprave u stranci”, prepričava nam izvor. Doduše, nisu spremni na otvoreni rat s Lovrinovićem u strahu da bi njegovo nezadovoljstvo moglo dovesti u pitanje sastavljanje Vlade i izazvati domino-efekt u samom Mostu među članovima koji podržavaju Lovrinovića. U svakom slučaju, njegov status bit će neizvjestan do posljednje sekunde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 05:44