PIŠE ROBERT BAJRUŠI

Mađarska i Srbija pokazale su zašto je u krizama potrebno pokazati dozu suvereniteta

Srbiju se često s pravom optužuje da sjedi na dvije stolice i malo je za EU, a onda za Rusiju, ali u ovoj situaciji su dobro odigrali
Viktor Orban i Aleksandar Vučić
 Andrej Isakovic
Objavljeno: 05. veljača 2021. 21:19

Lijepo je pripadati euroatlantskim integracijama, ali u kriznim vremenima je važnije pokazati potrebnu dozu suvereniteta, pokazalo se u brojnim slučajevima, a posebno u pandemiji, koja je ušla u drugu godinu i čiji kraj još nije na vidiku.

Prije 20-ak dana Mađarska je potpisala ugovor o kupnji dva milijuna doza ruskog cjepiva protiv covida-19, Sputnik V, kao prva u EU, i tako opet došla na udar medijskih kritika. Ali, ubrzo se pokazalo da su bile neutemeljene. Iz Bruxellesa je stigao pozitivan odgovor u kojem se naglasilo da članice EU-a ne mogu pregovarati i zaključivati ugovore o nabavi cjepiva samo s onim proizvođačima s kojima je Europska komisija zaključila ugovor o nabavi.

Budući da je Europska unija ignorirala Rusiju, Mađari su mogli pregovarati pa imaju cjepivo Sputnik V, a ostatak EU-a na čelu s Njemačkom sada se pokušava umiliti Vladimiru Putinu. Tu se našla i Hrvatska, koja redovito "usklađuje" politiku s Bruxellesom, što je eufemizam koji označava nepostojanje nacionalne strategije. To prolazi ako je riječ o politici EU-a prema Venezueli, ali posljedice se vide kada se radi o krizama koje odnose ljudske živote.

Znanstveni i medicinski krugovi nerijetko se okreću onako kako odgovara politici. Donedavno su redom omalovažavali Ruse, a sada ih političari mole, dok znanstveni časopisi pišu da se, isprva dočekano s nepovjerenjem, rusko cjepivo pokazalo učinkovitim i danas je Sputnik V prihvaćen u znanstvenim krugovima. Sputnik V odobren je za sada u petnaestak zemalja - od bivših sovjetskih republika kao što su Bjelorusija i Armenija, preko ruskih saveznika Venezuele i Irana do Argentine, Alžira, Tunisa, Pakistana i Srbije. A nekidan su i hrvatske vlasti iz Mostara najavile da će rusko cjepivo uskoro stići u veledrogerije u - zapadnoj Hercegovini. Budući da je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman prošli tjedan bio u Mostaru, možda je mogao pitati ima li u Hercegovini malo ruskog cjepiva i za susjede u Hrvatskoj.

"Ni u jednom trenutku nismo politizirali cjepiva niti je zemlja podrijetla igrala bilo kakvu ulogu ako je cjepivo bilo sigurno. Taj balans i dobra partnerstva pokazali su se korisnima u ovim vremenima. Dali su nam mogućnost da nabavimo cjepiva sa Zapada, kao i od naših prijatelja u Kini i Rusiji", izjavila je Ana Brnabić, premijerka Srbije, za njemački Focus.

Srbiju se često s pravom optužuje da sjedi na dvije stolice i malo je za EU, a onda za Rusiju, ali u ovoj situaciji su dobro odigrali. Može se reći da Beograd to može jer nije u Europskoj uniji, ali Mađarska jest, pa je opet mogla. Stvar je u procjeni državnih vlasti, koliko su spremne biti suverene i u kojim slučajevima. Rusija i Kina su duboko nedemokratske države s kojima treba održavati distancirane političke ili vojne veze, ali u trgovini ili znanosti one su isto što i Italija, Poljska ili Japan.

Jako su rijetki ovdašnji dužnosnici koji su razmišljali na takav način. To je bio Stipe Mesić, a otkako je na Pantovčaku, tako nastupa i Zoran Milanović, iako nije dok je bio premijer.

Sada iz Stožera sipaju komplimente o ruskom cjepivu, iako su donedavno šutjeli. Ne treba ih previše kritizirati jer Capak, Alemka Markotić i ostali stožeraši govore i rade što im zapovjedi politika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:42