ZAPLIJENJENA IMOVINA

Majka prvooptuženoga poreznika u slučaju 'Dubai': 'Uštedjela sam jer sam malo trošila i puno radila'

Slučaj je u travnju pao na Vrhovnom sudu jer se tijekom suđenja nije saslušala Markačeva majka na koju je glasila većina oduzete imovine
Zdravko Markač i Ranko Vukoja
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - U ponovljenom suđenju trojici poreznika uhićenih u slučaju "Dubai" danas je ispitana Štefanija Markač, majka prvooptuženoga - bivšeg voditelja zagrebačke Porezne ispostave Centra Zdravka Markača, koja nije ispitana na prvome suđenju, zbog čega je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu.

Uhićeni šef poreznika vozi Porsche, a njegov sin Lamborghini

Majka prvooptuženoga, na koju glasi većina imovine oduzete ukinutom osuđujućom presudom, na zagrebačkome Županijskom sudu posvjedočila je da je uštedjela jer je "malo trošila i puno radila". Rekla je da je umirovljenica s 2200 kuna mirovine te da od najma hale u Ventilatorskoj ulici dobiva 3350 eura na mjesec. Objasnila je da su ona i njezin muž Đuro, koji je također svjedočio, imovinu stekli kombinirajući ušteđevinu, nasljedstvo i kredite.

Otac optuženoga Markača dodao je da je imao ušteđevinu u banci od 50.000 njemačkih maraka, koju je oročio pa je poslije podigao 90.000 maraka.

Njihova sina USKOK tereti da je tražio 50.000 eura mita, a uz njega su optuženi Ranko Vukoja i Željko Sičaja.

Ukinutom presudom suca Ivana Turudića iz studenoga 2009. prvi put su primijenjene zakonske odredbe o "proširenom oduzimanju imovine". Markaču je, uz četiri godine zatvora, oduzet iznos primljenog mita te 3,5 milijuna kuna vrijedne nekretnine čije porijeklo nije mogao dokazati.

Vrhovni sud smatrao je da se taj novac ne može oduzeti jer tijekom prvog suđenja nije ispitana Štefanija Markač na koju glasi većina imovine.

Ukinutom presudom bivši porezni inspektor Ranko Vukoja, koji se jedini pokajao i priznao primanje mita, bio je osuđen na godinu i pol zatvora, a financijski inspektor Željko Sičaja na šest mjeseci.

Zakon o kaznenom postupku, koji je na snagu stupio nekoliko mjeseci prije izricanja ukinute presude, propisuje da optuženi za koruptivna nedjela moraju dokazati porijeklo svoje imovine. U suprotnom, imovina im se oduzima bez obzira na iznos mita koji su primili, a to se pravilo može primijeniti i na članove njihovih obitelji te ostale osobe povezane s optuženicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:31