STAV MINISTARSTVA

MARIĆ O PLAĆAMA ZA RADNIKE ULJANIKA 'Nije stvar u novcu nego je li nešto moguće i zakonito'

 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu da je poznat stav Ministarstva financija vezan uz novu isplatu plaća radnicima Uljanika, dodavši da to nije stvar novca nego toga je li nešto moguće i zakonito.

Na pitanje novinara uoči užeg kabineta Vlade hoće li država osigurati plaću radnicima Uljanika za rujan, Marić je kazao da na tu temu nema ništa novo za dodati u odnosu na ono što je jučer rekao ministar gospodarstva Darko Horvat.

Isto tako na konstataciju novinara da novaca nema odgovorio je:

"Nije stvar novca, nego je stvar je li nešto moguće i zakonito i je li u skladu s nekim pravilima i procedurama. To smo rekli već nekoliko puta. Isto tako, danas pričamo u rujanskoj plaći, što će se promijeniti do listopadske plaće?", zapitao je Marić.

Radnicima Uljanika, nakon više od tjedan dana prosvjeda krajem kolovoza, bile su isplaćene plaće za srpanj i kolovoz.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ranije je kazao da će u 13 sati održati sastanak sa sindikalnim predstavnicima iz Pule o situaciji u Uljaniku.

"Od jučer smo počeli polako pripremati da eventualni strateški partneri mogu ponaosob razmišljati o brodogradilištima u Puli i Rijeci. To je novitet koji ulazi u program restrukturiranja i mislim da ćemo na taj način puno lakše naći potencijalne strateške partnere", izjavio je Horvat u srijedu.

Na pitanje znači li to da bi se 3. maj mogao izdvojiti iz Uljanik grupe i tražiti neku svoju budućnost, Horvat je odgovorio potvrdno.

Ponovio je da se za Uljanik traži program restrukturiranja u skladu sa smjernicama Europske komisije te da je želja i dalje ista: oba brodogradilišta osposobiti za funkcioniranje na tržišnim načelima.

Nacrt programa restrukturiranja u srpnju je poslan na odobrenje u Europsku komisiju, a Komisija je na taj plan reagirala sa 75 primjedbi. Od Uprave Uljanika Ministarstvo gospodarstva zatražilo da svoj prijedlog restrukturiranja uskladi sa zahtjevima Komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:48