OPET ODGODA

Država želi prije odluke o prodaji poslovnih udjela Uljanika razgovarati s potencijalnim ulagačima

Nakon propale dražbe, nova skupština vjerovnika zakazana za dva tjedna

Nova agonija Uljanika

 Goran Sebelic/Cropix

Za danas zakazana skupština vjerovnika Uljanika otkazana je i zakazana za novi termin, za dva tjedna, točnije za 18. ožujka. Danas se kao i posljednjih nekoliko puta trebalo odlučivati na koji će se način unovčiti poslovni udjeli tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856, čiji je vlasnik Uljanik Brodogradilište u stečaju. Odgodu je zatražila sama država, najveći vjerovnik u ovoj pretežito državnoj firmi, a prema neslužbenim informacijama nadležno će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ovaj put na razgovor pozvati sve zainteresirane ponuditelje. Naime, od posljednje skupštine vjerovnika na adresu stečajnog upravitelja Uljanik Brodogradilišta Lorisa Raka stiglo je šest pisama namjere, ali do proteklog petka niti jedan od zainteresiranih nije uplatio jamčevinu kako bi sudjelovao na jučerašnjoj dražbi.

Danas je skupština vjerovnika na Trgovačkom sudu u Pazinu trebala odlučivati što dalje, no i to će pričekati dok se ne obave razgovori sa zainteresiranima. Sve neobično podsjeća na potragu za strateškim partnerom za stari Uljanik, koji je neslavno završio u stečaju, da bi se iz njega izrodio novi Uljanik, točnije tvrtka Uljanik Brodogradnja 1856, koja je imala čist start. Bila je oslobođena svih dugova i dubioza starog brodogradilišta. No nakon nekoliko godina dogodio se isti scenarij. Inače, ova je tvrtka u međuvremenu zaposlila 240 radnika i ugovorila dva posla koji sada u Puli stoje nedovršeni jer tvrtka nema novca za njihov dovršetak i isporuku. Pred stečajem su i nužno trebaju dokapitalizaciju, a novog vlasnika čekaju mjesecima.

U međuvremenu, svi zainteresirani ulagači prije svega traže razgovor s državom o uvjetima koncesije i mogućnostima razvoja djelatnosti na tom području, uključujući i turizam, a žele i dublji uvid u sve dubioze i dugove Uljanika. A pisma namjere na adresu Lorisa Raka poslali su Israel Shipyard, rumunjski GSP Offshore, talijanski Micoperi, La Maison s Cipra, slovenski Eko Bor i riječki Adria Mont.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:52