DOKUMENT OD 3,7 MILIJUNA KN

Marketinški plan Hrvatske turističke zajednice je dvostruko skuplji od Strategije turizma

U Ministarstvu ne objašnjavaju gdje je nastala tolika razlika, a u HTZ-u su cijenu uglavnom pravdali iznosima iz prijašnjih natječaja
 Zvonimir Barišin/Cropix

Nakon što je posljednji takav dokument bio prihvaćen 2013. godine, Hrvatska turistička zajednica raspisala je i dovršila natječaj za novi Strateški marketinški i operativni plan hrvatskog turizma, koji bi trebao vrijediti do 2025. godine.

Sudeći prema natječajnoj dokumentaciji, bit će to izdašan dokument procijenjen na 3,7 milijuna kuna bez PDV-a, a njime bi ponuditelj HTZ-u trebao predočiti plan na temelju kojega će zajednica donositi druge programske i planske dokumente.

Ono što prvo upada u oči jest činjenica da je HTZ natječaj za plan raspisao gotovo istodobno s natječajem za Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine, iako je razvojna strategija ključni dokument potreban za donošenje Strateškog marketinškog plana.

Zanimljiva je i diskrepancija u procijenjenim vrijednostima nabave ta dva dokumenta.

Opširna analiza

I dok je "niži" dokument, Strateški marketinški i operativni plan HTZ-a, procijenjen na 3,7 milijuna kuna bez PDV-a, ključni razvojni dokument domaćeg turizma procijenjen je na 2,3 puta niži iznos, točnije milijun i 500 tisuća kuna bez poreza na dodanu vrijednost.

U Ministarstvu turizma ne objašnjavaju gdje je i zašto nastala razlika od 230 posto, a u HTZ-u su cijenu uglavnom pravdali iznosima iz prijašnjih natječaja.

"Procijenjena vrijednost nabave određena je prema razini vrijednosti projekta u prethodnoj izradi strateškog dokumenta iz 2013. Izrada plana zahtijeva duboku analizu ključnih inozemnih turističkih tržišta i segmenata potrošača, odnosno opširnu analitičku osnovu, izradu strateškog okvira, operativnih marketinških aktivnosti i implementacijskih planova, a u navedenu procijenjenu vrijednost nove nabave uključeno je i redefiniranje brenda hrvatskog turizma kroz izradu smjernica za novi krovni komunikacijski koncept, što nije bio slučaj kod prethodnog natječaja", poručuju iz HTZ-a.

Znanje i iskustvo

Ovogodišnji natječaj odlučili su dodatno postrožiti usprkos činjenici da se još prije sedam godina prigovaralo kako je natječaj skrojen da bi odgovarao što manjem broju ponuditelja.

Ovaj se put od ponuditelja ili zajednice ponuditelja traži dokaz da im je u posljednje tri godine ukupni godišnji prihod iznosio deset milijuna kuna dok je taj iznos 2013. bio određen na razini od dva milijuna, a postroženi su i uvjeti za voditelja projekta.

Naime, prije sedam godina za tu je poziciju bilo dovoljno imati deset godina rukovoditeljskog iskustva u vođenju najmanje pet strateških marketinških planova za značajne turističke destinacije, a sad se traži deset ili više godina "menadžerskog iskustva u turističkom sektoru", što u HTZ-u pravdaju inzistiranjem na znanju.

"Navedeni kriterij definiran je kao garancija potrebnog dugogodišnjeg znanja i iskustva u sferi turizma, koji trebaju biti ugrađeni u Strateški marketinški i operativni plan hrvatskog turizma. Što se tiče zahtjeva o minimalno deset milijuna kuna ukupnih godišnjih prihoda, to je kriterij koji osigurava kvalitetu ponuditelja. Iznimno poštujemo i cijenimo domaće izvođače, ali cilj nam je bio pridobiti velike globalne ponuditelje s međunarodnim know howom i velikim internacionalnim iskustvom", kažu u HTZ-u.

Koliko je natječaj bio privlačan globalnim igračima, najbolje potvrđuje činjenica da su s njegovim zatvaranjem u HTZ-u primili samo dvije ponude, ali dok se natječaj formalnopravno ne završi, nije moguće znati ni od koga, ni s kakvim iznosima.HTZ smo pitali koliko su zadovoljni postignućima iz posljednjeg plana koji su za njih radile tvrtka Horwath Consulting i THR Barcelona.

Snaga brenda

U njemu su, između ostalog, bili zacrtani ciljevi povećanja snage brenda za 50 posto, povećanja broja dolazaka u predsezoni i posezoni za milijun, povećanja dnevne potrošnje turista za 15 posto, organizacija nacionalnog turističkog kongresa te izrada prodajnog sustava za predsezonu i posezonu.

Iz HTZ-a su nam potvrdili kako "bilježe povećanje snage brenda u svim aspektima", da su ostvarili čak 1,64 milijuna dolazaka više u predsezoni i posezoni te da je povećana i potrošnja turista, i to na više od zacrtanog, točno na 698 kuna na dan.

Cilj je da oba dokumenta budu u isto vrijeme

Za komentar posljednjeg natječaja obratili smo se i Ministarstvu turizma iz kojeg su poručili kako je natječajem propisano da se za izradu Strateškog marketinškog plana trebaju uzeti u obzir svi strateški dokumenti, pa tako i oni u izradi kao što je Strategija razvoja održivog turizma.

"Natječaj u okviru javne nabave za Strategiju održivog turizma (u nastavku teksta "Strategija") je dovršen i postupak odlučivanja je u tijeku te se uskoro očekuje sklapanje ugovora s odabranim ponuditeljem.

Cilj je da oba dokumenta budu spremna u otprilike isto vrijeme kako bi marketinški plan od početka pratio provedbu Strategije. Očekujemo da će se ovom dinamikom omogućiti paralelno usvajanje oba dokumenta", poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:21