RASPRAVA O ZAKONU

Martina Vlašić Iljkić (SDP): ‘Poljoprivreda je pitanje hrvatske nacionalne sigurnosti‘

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da je zakonski prijedlog rezultat dugotrajnih dijaloga
Martina Vlašić Iljkić
 Vlado Kos/Cropix

Martina Vlašić Iljkić (Klub SDP-a) u srijedu je ustvrdila da je "poljoprivreda pitanje nacionalne sigurnosti" te upozorila da je vrijednost hrvatske poljoprivredne proizvodnje od ulaska u Europsku uniju pala za pet milijardi kuna.

U raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja rekla je kako je značajno smanjena proizvodnja voća, povrća i mesa.

Smatra da je konačna verzija zakona prihvatljivija nego ona u prvom čitanju, jer se poštivalo mišljenje struke, no da to ne znači da se ne može i dalje popravljati pa je najavila podnošenje amandmana. Njezin je dojam da je "zakon kreiran u suradnji s lobistima, ima puno nedorečenosti i ostavljenog prostora za manipulaciju" SDP-ova zastupnica izrazila je nadu da će pri izradi podzakonskih akata Ministarstvo poljoprivrede uključiti i zainteresiranu javnost.

Marijana Petir (Klub HDZ-a) rekla je kako je konačan prijedlog zakona rezultat dijaloga politike, struke i poljoprivrednih proizvođača i da bi ponuđena rješenja trebala zadovoljiti male i velike proizvođače. Smatra da se autohtono sjeme ne bi trebalo dorađivati ako se koristi za vlastite potrebe te da je važno zaštititi njegovu izvornost. Napomenula je kako je struktura hrvatske poljoprivredne proizvodnje takva da je 70 posto poljoprivrednih gospodarstava ispod 10 hektara.

Anka Mrak Taritaš (klub Centar-Glas) istaknula je kako treba znati što je cilj i smisao zakona, kako osigurati samodostatnost, jer Hrvatska to u nekim dijelovima poljoprivredne proizvodnje može ostvariti, a u nekima ne.

"Potrebno je pomoći poljoprivrednicima i rješavati probleme s kojima se susreću, a ne da samo prepisujemo direktive Europske unije", poručila je.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da je zakonski prijedlog rezultat dugotrajnih dijaloga predstavnika udruga civilnog društva, znanstvenih institucija i sjemenarskih institucija.

Pojasnila je da se njime uređuje, proizvodnja, uvoz i stavljanje sjemena na tržište te da se, u odnosu na prvo čitanje, preciznije definiraju izuzeća od obveze dorade sjemena.

Sjeme s poljoprivrednog gospodarstva iz skupine žitarica, uljarica i predivog bilja treba proći postupak dorade samo ako je ukupna površina na kojoj se proizvode te skupine bilja veća od sedam hektara, dodala je Vučković.

Zakonom se uređuje proizvodnja, stavljanje na tržište i uvoz poljoprivrednoga reprodukcijskog materijala određenih skupina bilja, proizvodnja sjemena s poljoprivrednog gospodarstva, priznavanje sorti poljoprivrednog bilja, upis sorti poljoprivrednog bilja u sortne liste, održavanje sorti poljoprivrednog bilja, nadležnost pojedinih tijela. Nadalje, uređuje se inspekcijski nadzor kao i druga pitanja od značenja za provedbu jedinstvenog sustava poljoprivrednog sjemenarstva i rasadničarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:00