TATJANA ŠARDI

MEĐIMURKA KOJA STARIJIMA I SIROMAŠNIMA POMAŽE U JAČANJU IMUNITETA 'Moja šašava prijateljica otvorila mi je oči... Pa s tim nemreš fulati!'

    AUTOR:
    • Višnja Gotal

  • OBJAVLJENO:
  • 24.03.2020. u 23:45

Privatni album

 

Tatjana Šardi iz Medenog vrta u Črečanu protiv koronavirusa odlučila se boriti onime u što najviše vjeruje – medom. Starijim i siromašnijim Međimurcima spravlja medene pripravke za jačanje njihova krhkog imuniteta.

Tatjana će s bratom pčelarom, Vitomirom Mlinarcom (pčelarstvo je njihova obiteljska tradicija od pamtivijeka) svoje medene staklenke dostavljati preko Crvenog križa Međimurske županije.

- Htjeli smo pomoći, a nismo imali ideju kako. Dok mi moja šašava prijateljica nije otvorila oči. “Pa imate med, sigurno može nekak’ koristiti”. Nekak’?

Mi koji živimo s pčelama i za pčele, znamo sve medne blagodati. S medom nemreš fulati. Smatramo, s razlogom, da pčele značajno pridonose ljudskom zdravlju. Sjajne radilice koje zanemarujemo kao i sav životinjski svijet, čine puno toga dobroga za čovjeka. To je kao neuzvraćena ljubav, kad jedan daje sve, drugi ništa – govori Tatjana Šardi dok se priprema za medenu akciju solidarnosti.

Podjela staklenki

Ona nije navikla govoriti o dobročinstvima. Dati med ljudima kojima će pomoći, a sami si ga ne mogu priuštiti, za nju nije dobrostiv ni milosrdan čin, nego – ljudskost. Ni ne sjeća se koliko su meda dosad poklonili, niti uopće broje.

- Za početak smo s Vlatkom Vincetić iz Crvenog križa dogovorili podjelu 50-ak staklenki po 250 grama. Bit će to cvjetni i med od bagrema. Također, med je dobar i za laganiji san, a što je u ovom trenutku straha, osobito za starije, velika potreba. Bez sna i imunitet slabi...

Sve je to jedan krug u kojemu je med od velike pomoći – govori Tatjana Šardi, čiji je Medeni vrt oaza za mnoge koji su ga otkrili.

Stalo joj je da djeca znaju svu dobrobit pčela, ili čmela kako ih ona zove, pa su baš djeca, u zdravim vremenima, česti gosti Medenog vrta. Tatjana im organizira razne radionice, a sve sa željom da upoznaju pčele i shvate njihovu važnost.

Ljekovitost

U ovoj su borbi za imunitet, neophodan u srazu s koronavirusom, smatra dobrotvorka Tatjana, stariji i siromašniji u nezavidnoj situaciji.

 - Svima starijima je jako teško jer su rizična skupina, no zamislimo kako je onima koji si pritom ne mogu priuštiti ništa što bi im barem pružilo osjećaj da čine sebi dobro. Iako znamo da nikakav novac nije protivnik korone, razum je jedno, instinkt drugo. Vidimo pomamu za svim i svačim i posebno čudno – za WC papirom.

To je ta igra psihe, kažu, osjećaj kontrole. Siromašni si taj osjećaj ne mogu priuštiti, a kad su pritom i stariji... I zato želimo pomoći baš njima, najranjivijima – kaže Tatjana Šardi.

Med je, kaže znanost, lijek. Tatjana je ovaj vikend provela u, kako kaže, “Tutankamonovoj riznici blaga”, obiteljskom podrumu s bačvama meda. Pretakala je med iz velikih bačvi u staklenke za podjelu.

Medeni vrt

Većina pčelara više ni nema meda, sezona je prošla, ali Tatjana i brat Vitomir ne žele prodavati na veliko i nakana je da njihovi kupci med imaju tijekom cijele godine.

Zato danas i imaju meda za dar starijima i siromašnima. U Međimurju je danas u potrebi, prema podacima iz Crvenog križa, šezdesetak starijih osoba.

Svi oni će dobiti med iz Medenog vrta.

Izdvajamo