OPET

Strava u romskom naselju: ‘Ovaj je pas namjerno zgažen, danima je umirao u bolovima, u blatu...‘

U ovom je trenutku tamo, unatoč svim naporima, ponovno oko 500 čupavaca koji trebaju pomoć

Nesretni Sammy

 Azil Čakovec

Mučan slučaj dospio je u javnost nakon što je voditeljica čakovečkog azila Aleksandra Hampamer objavila kako je eutanaziran još jedan pas koji im je stigao iz romskog naselja Parag. Kažu kako ga je A.H. namjerno pregazio autom i ostavio na cesti s višestrukim prijelomima kralježnice i nogu.

Pas je imao vlasnika.

No, umjesto da mu pomogne čovjek koji ga je zgazio ili njegov vlasnik, oni su ga danima pustili da se u nevjerojatnim bolovima vuče naokolo. Umirao je, povlačeći se po blatu. Nitko nije mario.

- Tek su danas zvali da se pomogne psu što nije obaveza skloništa jer je pas imao vlasnika. No otišli su po njega, ali mu nije bilo pomoći jer su ozljede bile preteške. On je samo jedan od stotina koji trpe strašne bolove i zlostavljanja tamo. Dok stanovnici nabavljaju stalno nove i nove. Puni su ih oglasnici na društvenim mrežama gdje se javljaju za svako objavljeno štene za udomljavanje - kaže Aleksandra.

Psu koji im je došao tek na kratko dala je ime Sammy. I kaže da se nada da je čuo nježne riječi utjehe i ljubavi, da mu je njen dodir godio i da je barem malo lijepog ponio sa sobom s ovog svijeta. Nije mnogo toga lijepog doživio ovdje, no barem mu je smrt donijela olakšanje.

- Ostala sam s njim do kraja i gladila mu glavicu dok nije zaspao. Rane su stare minimalno 3-4 dana. Pas je trpio ogromne bolove. Toliko pomaknutu i smrvljenu kralježnicu nisam još vidjela. Sve je izletjelo van. Ostalo je samo pustiti ga da ode uz ogroman osjećaj krivnje jer mu nismo mogli pomoći.

A njih, njih ne pere krivnja. Oni su ga takvog danima gledali kako se vuče po cesti. Njima je to normalno. I opet će dovući novog psa jer ih nitko u tome ne može spriječiti. Maleni je bio i prepun krpelja koji su ga isisali. Ovaj koji je naletio autom na njega učinio je to namjerno. Isto ga nije bilo briga što se vuče i gledao ga je takvog bez da mu pruži pomoć. Danima...

Vrištala bih da mogu, ovako me ispunja samo ogromna tupa tišina i ogromna tuga i bespomoćnost. Kad se saberem, predat ću kaznene prijave... - ispričala je.

Dodaje kako je u ovom trenutku u romskim naseljima opet oko 500 pasa koji trebaju pomoć. Opet su prepuni krpelja, štenci se porađaju u kojekakvim rupama i ako ih ne zatuku autima, stradaju od krpelja, zaraznih bolesti. Nabavljaju se poput plišanaca iz dućana djeci za igru, a čim porastu, ulica i snalazi se sam.

- Kad postanu agresivni u potrazi za hranom, zovu da ih riješimo pasa. Koje su sami dovukli u naselja, uglavnom za igračke djeci. Pitamo se dokle će trajati ovaj teror i koliko nedužnih života treba ostati na njihovim ulicama dok ne osvijeste da su to živa bića koja boli, koja se boje, koja gladuju, isto kao i mi ljudi?

Ovo nije više problem Županije niti gradova i općina, ovo je problem države koja dopušta da neki ljudi budu više privilegirani od ostalih, da za njih Zakon ne vrijedi i da ga je nemoguće provesti - oštra je Hampamer.

Ako itko zna situaciju, to je ona. Još 2015. godine počeo je projekt lobiranja za zbrinjavanje pasa iz romskih naselja. Projekt je podržalo Ministarstvo poljoprivrede uz veliku pomoć Međimurske Županije i od 2018. godine je Ministarstvo poljoprivrede dalo velika sredstva gradovima i općinama u čijem su sklopu romska naselja za kastracije i liječenja romskih pasa.

Od 2018. velikim trudom Zaštitarsko ekološke udruge Prijatelji životinja i prirode,koja vodi najveće hrvatsko sklonište za životinje u Čakovcu, te uz ogroman rad svih stručnih službi s područja Međimurja, dosad je iz romskih naselja spašeno preko 2800 pasa, velikim dijelom štenaca, kujica s mladima, ranjenih, bolesnih, prepunih parazita, uništenih pasa.

- Još 2018. godine „obrađena“ su sva naselja i svi su psi sređeni, a velik dio njih je ušao u sklonište te na udomljavanje. No, vrlo brzo, a uslijed nedostajuće kontrole od strane gradova i općina naselja se ponovo pune novim psima koje stanovnici ne cijepe, ne mikročipiraju i ne kastriraju. Potom 2021. godine kreće drugi krug zbrinjavanja psa iz romskih naselja i tada se ponovo psi u nekoliko naselja zbrinjavaju, ovaj put velikim dijelom u sklonište. U naseljima ostaju tek oni za koje postoje koliko toliko adekvatni uvjeti držanja. Uključuje se i veterinarska inspekcija, komunalni redari. Pišu se prekršajni nalozi, optužni prijedlozi, sudovi donose presude, kazne idu na naplatu i tu uglavnom sve staje. Jer većina stanovnika ima zaštićena primanja te im se kazne ne mogu naplatiti - kaže Aleksandra.

Podaci iz azila govore sve: tijekom šest kontrola provedenih prošle godine u romskom naselju Kuršanec pronađeno je 135 novih pasa koji su svi oduzeti i smješteni u sklonište radi daljnjeg udomljavanja. Zadnja kontrola je bila u studenom 2023. godine i naselje je opet puno novih pasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:30