BURNA REAKCIJA

Mesić o uhićenju Josipa Boljkovca: HDZ očajničkim potezima želi skrenuti pažnju s kriminalnih afera. Kosor: Čudi me Mesićeva izjava

Vukova Gorica, 310811.Bivsi predsjednik republike Stjepan Mesic u posjeti Josipu Boljkovcu kako bi mu dao podrsku nakon optuzbi za ratne zlocine koji su pocinjeni od partizana u Drugom svjetskom ratu.Na fotografiji: Stipe Mesic i Josip Boljkovac.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

ZAGREB - Bivšega hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića vijest o uhićenju Josipa Boljkovca nije pretjerano iznenadila jer su se, kako je istaknuo Mesić, izjave aktualnog ministra unutarnjih poslova kretale u tom smjeru.

- S druge strane, ipak me ta informacija u neku ruku šokirala, jer pokazuje do koje su mjere spremne ići snage koje nameću obračun s antifašistima pod krinkom razjašnjavanja onoga što zovu komunističkim zločinima - navodi Mesić.

Mesić u priopćenju ističe kako ne zna s kojim i kakvim podacima raspolaže policija, pa o tome ne može ni suditi.

- Teško se oteti dojmu o – u najmanju ruku – dvojbenoj objektivnosti prvoga čovjeka policije u svjetlu njegove poznate izjave da ga vrijeđa ako mu se kaže da je antifašista i manje poznate činjenice da je u njegovo vrijeme u zgradi Ministarstva uklonjena ploča s imenima poginulih u borbama s tzv. križarima, ustaškim terorističkim skupinama, nakon Drugog svjetskog rata - navodi Mesić.

- Uvijek sam zagovarao stvaranje pravne države i borio se za njezino djelovanje. To mogu ponoviti i sada, s time da moram dodati kako se bojim da je ovdje manje na djelu država, a više vladajuća stranka koja gotovo očajničkim potezima nastoji skrenuti pozornost javnosti s kriminalnih afera što je potresaju. Na pragu ulaska u Europsku uniju Hrvatska bi morala biti dovoljno zrela i jaka da, s jedne strane, beziznimno osigura privođenje pravdi svakoga tko je ikada počinio ratni zločin, ali i da se najenergičnije odupre svim pokušajima da se kroz odgovornost za ratne zločine provode obračuni s ljudima koji su po bilo kojem kriteriju nepoćudni aktualnoj vlasti - stoji u priopćenju Stjepana Mesića.

Kosor: Čudi me Mesićeva izjava, Karamarko je bio njegov najbliži suradnik

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je kako ne može komentirati uhićenje Boljkovca jer se radi o slučaju za koji je mjerodavna policija i državno odvjetništvo.

Istaknula je da se u Hrvatskoj, u posljednjih 20 godina istražuju zločini koji ne zastarijevaju.

- To je ustavno određenje. Kao država i vlada slijedimo rezoluciju europskog parlamenta iz 2009. o važnosti otkrivanja komunističkih zločina - rekla je premijerka Kosor nakon sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyjem Buzekom.

- Svi smo svjesni činjenice da se o zločinima za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata prije samostalnosti Hrvatske nije smjelo govoriti - dodala je Kosor.

- Izjavu Mesića ne bih komentirala nego bih spomenula da je Karamarko bio njegov (Mesićev) najbliži suradnik u kampanji i u njegovom mandatu pa me čudi način kako bivši predsjednik nastoji diskreditirati rad ministra, policije i DORH-a. Njihov rad treba podržavati bez obzira koliko nam se neki slučaj sviđao ili ne - istaknula je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 00:03