INTERVJU ZA SRPSKI TJEDAN 'NOVOSTI'

Mesić: Srbi u Hrvatskoj su najveće žrtve ovoga rata

Kad je riječ o pomilovanju Siniše Rimca, Mesić je izjavio da je pomilovao i sedam Srba osuđenih za ratni zločin, a da nitko nije protestirao
 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - Srbi iz Hrvatske najveće su žrtve proteklog rata, izjavio je predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu u novom broju Novosti, tjednika Srpskog nacionalnog vijeća.

To je rekao govoreći o Miloševićevoj politici. “Ne govorim sada o broju žrtava, govorim o tome da su oni žrtve kao jedan korpus, jer su se zajedno s vojskom povlačili i ostavili sve što su imali u Hrvatskoj, a sam Milošević tome nije prigovarao, njemu je to odgovaralo”, tako je pojasnio tu izjavu o Srbima kao “možda najvećim žrtvama ovoga rata”.

Sukob s Dodikom

Reterirao je od izjave da bi poslao vojsku na koridor kad bi Milorad Dodik raspisao referendum o otcjepljenju od BiH: iako ju je dan kasnije javno potvrdio, sad Mesić kaže da je to rekao u neformalnom razgovoru koji nije bio za objavljivanje. “To nije nikakva izjava, to nije nikakav stav RH, nego se razgovaralo o tome što bi bilo ako bi netko razbijao Bosnu i Hercegovinu...Ja sam im samo kazao što bih ja napravio, a hoće li netko tko bude nadležan presjeći koridor ili ne, u to ne ulazim, samo kažem da bi se moralo nešto poduzeti ako bi netko razbijao BiH”, izvlačio se Mesić.

Na pitanje o pomilovanju Siniše Rimca, rekao je kako je pomilovao i sedam Srba osuđenih za ratni zločin a da nitko nije protestirao. Rimac nije pomilovan zbog zločina, nego zbog promijenjenih okolnosti: jedini je priznao djelo, pokajao se, pokazao gdje su zakopani ubijeni.

Nema opravdanja

“Dakle, mnogi su otišli na izdržavanje kazne samo zato jer je on omogućio da se do njih dođe...Uz to, sklopio je brak i ima dvoje djece, u Vukovaru su mu ubijeni ujak i brat, u logor u Srbiji odvedeni su mu roditelji, a on sam našao se u društvu razbojnika. Dakako, ničiji zločin se ne može opravdati, pa ni njegov”, dodao je Mesić.

‘Srbima je za sve nedaće najlakše optužiti Hrvate’

ZAGREB - Kao šlag na tortu napetosti između Zagreba i Beograda došla je nespretna i neozbiljna izjava Stipe Mesića da bi poslao hrvatsku vojsku u Republiku Srpsku kada bi Milorad Dodik pokušao raspisati referendum o izdvajanju iz BiH. Predsjednik Tadić čak je rekao da će o tome progovoriti u Vijeću sigurnosti UN-a.

- Srbija je vrlo osjetljiva na kosovsko pitanje i ovakva Tadićeva retorika uklapa se u svadljivi, ali neučinkoviti ton koji je Srbija odabrala kad je riječ o Kosovu - kaže srbijanski analitičar Miloš Vasić.

Sadašnja Tadićeva politika odabrala je rigidnu politiku prema problemu Kosova, a ta se strogoća pokazuje prema susjedu koji je ranjiviji, a ne prema Mađarskoj, Njemačkoj ili Sloveniji, koje su također priznale Kosovo. Vasić kaže da je u Srbiji, kao i u Hrvatskoj, uvijek najlakše za svoje nedaće i nesposobnost optužiti Hrvate, odnosno Srbe.

Prema mišljenju politologa Damira Grubiše, obje su strane napravile niz nepromišljenih poteza koji su opet izazvali nepromišljene reakcije. Predsjednik Mesić je posjet Kosovu trebao izvesti puno delikatnije, smatra Grubiša, kao što je i Tadić morao znati da Hrvatskoj ne može slati ulitimatume oko svog dolaska, kaže Grubiša. (Vlado Vurušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:49