TKO IMENUJE ŠEFA HNK?

'MIJENJATE ZAKON JER VAM JE BANDIĆ POMRSIO RAČUNE!' Saborska rasprava o Zakonu o kazalištima

 Davor Pongračić/Cropix

Sabor je nastavio raspravu o izmjenama Zakona o kazalištima kojima se između ostalog predlaže da Vlada imenuje intendante nacionalnih HNK ako se o kandidatu ne dogovore ministar kulture I gradonačelnik.

Oporba je uvjerena kako su vladajući u ovakve hitne izmjene išli samo zbog situacije sa zagrebačkim HNK-a koji je ostao bez intendanta, ali I v.d.-a nakon što je Vlada smijenila Anu Lederer , a gradonačelnik Milan Bandić i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić ne mogu se dogovoriti oko njezinog nasljednika.

- Osnovna teza ovoj hitnosti postupka za izmjene ovog zakona evidentno je sukob između gradonačelnika grada Zagreba Bandića i aktualne ministrice kulture. I nema tu nikakve dileme. Dakle, to je svojevrsna utakmica u kojoj je u ovom slučaju ipak pobijedio onaj jači, a jači je hrvatski Sabor, većina koju drži SDP sa svojim partnerima u odnosu na Grad Zagreb i Skupštinu Grada Zagreba. Pobjeda Milana Bandića u Zagrebu, neočekivana vjerojatno za Vladu i SDP dovela je do hitnosti i do konstrukcije ovog zakona – poručio je uime HDSSB-a Josip Salapić. HDSSB ocjenjuje kako predloženi Zakon ne rješava ništa od ostalih problema u tom resoru.

- Recimo ne rješava pitanja beneficiranog radnoga staža, pitanja rada baletnih i opernih umjetnika, pitanje audicija, pitanje zapošljavanja i angažmana umjetnika u drugim kazalištima izvan svojih matičnih kuća... Ne rješava ovaj zakon apsolutno ništa, nego rješava jednu političku situaciju i to na način da će ministrica odlučiti zadnja – tvrdi Salapić. Niti jedan zakon se, naglašavaju HDSSB i Laburisti ne bi smio donositi zbog niti jedne osobe.

- O kvaliteti rada intendantice HNK u Zagrebu prije svega treba odlučivati struka, trebaju odlučivati oni koji ocjenjuju njezin program rada, ali i programe rada svih onih intendanata hrvatskih narodnih kazališta u Republici Hrvatskoj koji svoj program nude – obajašnjava Salapić. A Laburista Branko Vukšić tvrdi kako se u ovakvu situaciju sa zagrebačkim HNK došlo zato jer je SDP mislio da će dobiti gradonačelnika.

- I da će se tada sve ispeglati i biti onako kao što žele. Međutim Bandić im je pomrsio sve račune – kaže Vukšić koji smatra kako se radi o „zakonskom nasilju samo zbog jednog čovjeka“.

- Odnosno gospođe Lederer koja nije smijenjena kojoj je istekao mandat ali je bila predlagana za v.d. pa nisu htjeli prihvatiti – dodaje. HNK, kaže Vukšić, posljednjih godina djeluje kao da je u ilegali.

- Nema velikih predstava, ima samo velikih slučajeva. Ali sad sam na strani gospođe Lederer jer se sve činilo da ju se diskreditira – naglašava Vukšić.

HDZ smatra kako su za krizu u HNK isključivo kriva resorna ministrica.

- Nije grad Zagreb proizveo krizu, to još jedanput ističemo. Dakle, Zakon je bio provediv, Nažalost, do ove krize je dovelo Ministarstvo kulture i njegova ministrica zato što je željela staviti sebi podobne kadrove – poručuje Frano Matušić. Zakon bi, ironizira, stoga trebalo nazvali lex Zlatar Violić.

- Riječ je o jednom nekulturnom zakonu koji se na ovaj način silom pokušava provesti samo radi jedne jedine osobe. Možemo to zvat i lex Lederer ili lex Bandić. Ali najbolje bi bilo lex Andrea Zlatar-Violić jer je ona proizvela ovu krizu upravljanja – objašnjava Matušić.

Njegov stranački kolega Goran Marić tvrdi kako Zakon u sebi sadrži ogromnu količinu licemjerstva.

- Ali ovo društvo inače stavlja pojedince iznad zakona, iznad interesa države. Nije ovo prvi primjer, nama je i ravnatelj televizije važniji od javne televizije, nama je ravnatelj agencija važniji od samih potreba agencija, nama je obračun sa gradonačelnikom Bandićem važniji od kazališta. Ne mogu ni zamisliti da se to dogodi u Budimpešti, Beču, ovakva situacija je nezamisliva – kaže Marić.

Vladajući su kritike oporbe nazvali običnim poltikantstvom.

Nije, kaže SDP-ovac Nenad Stazić, Ana Lederer smijenjena već joj je istekao mandat.

- izmjenama Zakona Vlada želi rješiti problem u HNK koji je evidentan. Vi sada napadate Vladu koja ide rješavati problem! – uzvratio je Stazić.

Pobunila se oporba i zato što se Zakonom varaždinskom HNK daje status nacionalnog kazališta i to samo temeljem političkih kriterija – na vlasti u Varaždinu je HNS.

- Nemam ništa protiv Varaždina, dapače, apsolutno sam da se i Varaždin uvrsti u tu ravan nacionalnog kazališta, ali isto tako predlažem da onda status nacionalnog kazališta dobiju i Dubrovnik, Zadar, Šibenik, Pula. Imam dojam da se pogoduje ovdje Varaždinu. Po čemu je manje Pula bitna od jednoga Varaždina? Zašto je Istra ili Istarska županija manje bitna od jedne Varaždinske županije, Dubrovnik recimo od Varaždina? – naglasio je i Damir Kajin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:45