O RADU VLADE

HDZ-ov UDAR NA MILANOVIĆA 'Tražit ćemo da se izglasa nepovjerenje Vladi'

Vlada je digla ruke, ne zna šta bi već pušta da stvari idu svojim tokom, poručili su HDZ-ovci
Zagreb, 240913.Sabor.Premijer Zoran Milanovic je pred Hrvatskim saborom podnio godisnje izvjesce Vlade RH, koje je novina u odnosima Sabora i Vlade, a premijer je zastupnike usmeno izvijestio o uocenim pojavama, problemima i stanju u drustvu te o aktivnostima Vlade.Na fotografiji: Tomislav Karamarko i zastupnici HDZ-a.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Zbog, kako kažu, katastrofalne i pogubne gospodarske politike koja će se samo produbiti smjernicama koje su Banski dvori danas predstavili, HDZ će idući tjedan podnijeti Saboru interpelaciju o radu Vlade odnosno traže da joj se izglasa nepovjerenje.

- Smjer koji su zacrtali u smjernicama ekonomske i fiskalne politike ne odgovaraju situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi. Vlada treba razmisliti o svojoj sposobnosti da nastavi voditi zemlju – poručila je Marina Dalić, a njezin kolega Domagoj Milošević dodao:

- Niti jedna Vlada nema pravo voditi zemlju u propast!

Iznenađeni su, kažu u HDZ-u, što je Vlada, smjernicama otvoreno i iskreno priznala da nisu sposobni provesti reforme.

- Vlada je digla ruke, ne zna šta bi već pušta da stvari idu svojim tokom, a to je strašno opasno – objašnjavaju.

HDZ je salvom kritika dočekao smjernice koje je danas predstavila Vlada te tvrde kako njihov sadržaj iznimno zabrinjava odnosno ugrožava financijsku stabilnost zemlje.

- Deficit proračuna i visinu rashoda Hrvatska u položaju u kojem je sada ne može financirati. Širenje deficita na 5 posto je povijesni maksmimu. Vlada je očigledno digla ruke. Nakon loma u proračunu ove godine kada će deficit biti 6 milijardi veći od planiranog, nastavljaju takve trendove. Nemaju predodže kako zaustaviti financijski rasap i posljedice za državu su nesagledive! – naglašava Dalić.

Budući da, dodaje, u smjernicama nema niti jedne naznake kako će se financijski zatvoriti ova proračunska godina HDZ predviđa i najcrnji scenarij.

- U pitanje će doći isplata plaća i mirovina! – kaže Dalić koja stoga tvrdi kako će isplata plaća i mirovina ovisiti o tome hoće li ministar financija uspjeti zadužiti.

U ovakvu situaciju smo, smatraju HDZ-ovci, došli zbog potpuno pogrešne politike Vlade.

- Kada se ekonomska politika svodi na poreznu presiju, gušenje poduzetničkih sloboda, narušava pravna sigurnost donošenjem retroaktivnih zakona, onda je ovo što danas imamo jedini mogući rezultata – objašnjava Đuro Popijač, a Dalić podsjeća kako je njihova stranka stalno upozoravala da su potrebne reforme koje će stabilizirati rashode i biti poticajni za rast gospodarstva.

Odlučno su odbacili objašnjenja vladajućih kako je ogroman deficit posljedica kamata za kredite koje je dizala bivša HDZ-ova Vlade te skrivenih dugova koje su im ostavili.

- Te njihove tvrdnje zvuče sve ispraznije jer u niti jednom dokumentu nisu potkrijepili. Osim toga kamate koje dolaze na naplatu u 2014. i njihov porast su posljedica dugova koje je u 2013. kreirao Linić – uzvraća Dalić.

HDZ-ova Vlade, dodaje dalić, nije niti jednom radnjom ili mjerom kriva za to što ove godine imamo 2,5 milijarde kuna manje prihoda nego što je planirao Linić.

Najveća oporbena stranka upozorava i kako bi ministar financija mogao imati problema sa novim zaduženjima zbog situacije na međunarodnom tržištu kapitala.

- Prije šest mjesci Linić je izdao obveznice uz obećanje da će deficiti u ovoj godini biti 10,2 milijared, a on će biti veći za 5 do 6 milijardi. To će oni koji nam posuđuju novac natjerati da ubuduće dobro razmisle – procjenjuje Dalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 05:52