SJEDNICA NA TEMU PREGOVORA S EU

Milanović i Kosor konačno sjeli za isti stol: No, vođa oporbe dva sata nije ispustio ni glasa

Vesna Pusić uspjela je sve političke protivnike dovesti za isti stol, ali ih nije uspjela pomiriti
Zagreb, 271010.Sabor, Markov trg.Sjednica Sabora s temom povjerenje Hrvatskoj vladi.Na slici: govor Jadranke Kosor i Zorana Milanovica.Ilustracija i montaza.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Predsjednici Nacionalnog odbora Vesni Pusić uspjelo je na temu završetka pregovora o EU za isti stol dovesti i predsjednika države Ivu Josipovića, i premijerku Jadranku Kosor, i sve parlamentarne stranka, pa i šefa oporbe Zorana Milanovića. Međutim, od toliko željenog primirja između HDZ-a i SDP-a, na koje ih je dan prije pozvao i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, neće biti ništa!

Neka druga prilika

Premda je V. Pusić nakon dvosatne sjednice iza zatvorenih vrata nekoliko puta ponovila kako nema dvojbe da postoji konsenzus za završetak pregovora u lipnju, od premijerke se takva ocjena nije mogla čuti. Ni predsjednik SDP-a nije bio bolje raspoložen prema HDZ-u. Sjednica Nacionalnog odbora nije uspjela pomiriti Kosor i Milanovića iako su sjedili za istim stolom.

Vladajući HDZ već mjesecima optužuje SDP da ne želi završetak pregovora, nabrajajući najnevjerojatnije argumente, a Kosor ni nakon jučerašnjeg sastanka nije bila spremna reći drugačije. Upravo suprotno, na izravno pitanje je li se uvjerila u konsenzus svih parlamentarnih stranaka oko završetka pregovora predsjednica Vlade i HDZ-a izbjegla je odgovor.

- O tome ću možda govoriti nekom drugom prilikom. Važno je da oni koji to žele, to žele iz sve snage. Rekla sam sve što sam smatrala da je trebalo reći o sastanku - uzvratila je novinarima te u društvu ministara Gordana Jandrokovića i Đure Popijača, glavnog pregovarača Vladimira Drobnjaka i savjetnika Davora Steira požurila na drugu stranu Markova trga na sjednicu Vlade.

Ni Zoran Milanović nije bio blagonaklon, premijerkine pozive za sastanke na kojima ga je željela izvijestiti o ispunjavanju mjerila uporno je odbijao. No, budući da sjednicu Nacionalnog odbora vodi njegova koalicijska partnerica, na nju je došao i sjeo samo nekoliko mjesta dalje od J. Kosor.

No, u dva sata nije progovorio niti riječ. Umjesto njega, SDP-ov proeuropski stav tumačio je Neven Mimica.

Uvest ćemo red

- Jučer smo već razgovarali o toj temi, sada vrlo kratko. Ovo je dobro, ali dok mi ovdje razgovoramo o EU i pravnoj državi, preko puta u Banskim dvorima kroje se izborne jedinice i krši hrvatski Ustav. Hrvatskoj treba red i red ćemo uvesti - poručio je Milanović nakon sastanka.

Dok je J. Kosor govorila o svojim razgovorima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s danskim premijerom i s čelnikom Europske komisije, predsjednik SDP-a se, kaže jedan sudionik sjednice, došaptavao sa šefom HNS-a Radimirom Čačićem. No, ni Kosor nije, doznajemo, previše slušala dok su ostali govorili - cijelo se vrijeme preko papirića dopisivala s ministrom vanjskih poslova Jandrokovićem.

Čini se da su jedino predsjednica Nacionalnog odbora i predsjednik države shvatili koliko je važno da se politički protivnici drže skupa dok na završimo pregovore. Josipović je na sjednici apelirao na čelnike stranaka da se uzdignu iznad stranačkog prepucavanja i upozorio na potrebu jedinstvenog stava oko EU.

Pusić nasamo s Kosor

Koliko je sjednica Nacionalnog odbora bila važna pokazuje i to što je V. Pusić uoči njezina početka bila na sastanku s premijerkom u Banskim dvorima.

- S premijerkom sam razgovarala o tijeku samog sastanka, a i o razgovoru koji sam prije toga imala s predstavnicima Europske komisije, konkretno i s Barrosom i s Füleom, a jutros i s direktoricom u Direkciji za proširenje EK - rekla je Pusić koja je i nakon sastanka ponovila kako konsenzus postoji i da su svi koji su sudjelovali na sjednici za završe- tak pregovora u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 21:33