FINANCIJE NISU PROBLEM

MILANOVIĆ OBJERUČKE PRIHVAĆA IZBJEGLICE 'To su ljudi, a ne vreće kupusa... Pa nećemo ih valjda dočekati pendrecima!'

Kada je nama bilo teško, Italija i Njemačka nisu zatvorile svoje granice - komentirao je premijer
 CROPIX

- U Hrvatskoj se ne može dogoditi izbjeglička kriza kao u Makedoniji, mi smo, kada nam je bilo najteže, dobili tuđu pomoć pa smo spremni pomoći u skladu sa svojim mogućnostima, one su male, ali postoje. Ako se kriza prelije k nama, moramo biti ljudi, kršćani, muslimani, moramo imati srca i ne biti sitni žicari. Kada je nama bilo teško, Italija i Njemačka nisu zatvorile svoje granice - komentirao je u Barbanu mogućnost prihvata izbjeglica premijer Zoran Milanović, dodajući da su financije najmanji problem.

Naglasio je kako se ne radi o vrećama kupusa, nego o očajnim ljudima koje se ne može dočekati pendrecima. Priznaje da hrvatska nema strategiju za prihvat izbjeglica, jer je ne može imati mimo EU koja je nema.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić nije oduševljen mogućnosšću prihvata izbjeglica u napuštene pulske vojarne.

- Ljudski je pomoći, ali postojeći su objekti devastirani, što je dokaz da se država ne brine adekvatno o svojoj imovini, i ne zadovoljavaju uvjete za smještaj ljudi. Držimo da bi te besperspektivne objekte trebalo staviti u funkciju gospodarstva i razvoja - rekao je Miletić.

'IDS je dio Kukuriku koalicije i vrata su im širom otvorena'

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović poručio je u nedjelju kako je IDS dio Kukuriku koalicije te su mu vrata za daljnju koalicijsku suradnju širom otvorena, ali i istaknuo da u Istru, odnosno Barban gdje nazoči 40. tradicionalnoj viteškoj priredbi "Trka na prstenac", nije došao sređivati stanje u koaliciji.

"U koaliciji je pet stranaka, a ja sam predsjednik samo jedne stranke. Ona je možda najveća, ali tu su još i HNS, HSU i Laburisti te ona prava, autentična seljačka stranka. Ja nisam njihov pregovarač, ne mogu pregovarati u njihovo ime, no mi ćemo ovaj tjedan gotovo sigurno potpisati ugovor o zajedničkom izlazku na izbore", izjavio je Milanović novinarima.

Naglasio je kako je IDS član Kukuriku koalicije te da SDP i IDS zajedno djeluju već 3,5 godine. "Mi dosta dajemo Istri, što ne znači da ne dajemo drugima. Previše smo centralizirani, to želimo mijenjati, doduše ne kroz pet do osam regija, nego na neki drugi način", poručio je i dodao kako je "IDS tu" te da treba potpisati ugovor o suradnji, jer to od SDP-a traže i drugi partneri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:08