'USKRSNUĆE' DR. IVE

Milinović: Sanader se ne vraća

'Ne znam ništa o tome da će bivši premijer Sanader uskoro aktivirati svoj mandat saborskog zastupnika. Mislim da je to nečiji spin u cilju destabilizacije predsjednice Vlade i HDZ-a'
 Ranko Šuvar/Cropix

Svakodnevne medijske spekulacije o želji bivšeg premijera Ive Sanadera da se vrati u politiku, predsjednici Vlade Jadranki Kosor popele su se već na vrh glave, piše Slobodna Dalmacija.

- U Vladi usredotočeni smo na jačanje gospodarstva, očuvanje radnih mjesta i jedino na to mislim. Već mi se ponižavajuće čini stalno i svakodnevno govoriti o tome kakvu potporu imam u stranci - poručila je šefica HDZ-a, te dodala da nema vremena za spekulacije.

- Vlada ima puno teškog posla, ne znam čega bismo se prije primili. Vlada je stabilna, koalicija radi sjajno i u srijedu imamo zajednički prigodni koalicijski ručak – kazala je premijerka Kosor.

Najnovija spekulacija koja se jučer proširila političkim kuloarima jest da se počasni HDZ-ov predsjednik Sanader namjerava vratiti u saborske klupe već u siječnju, budući da nema zakonskih zapreka za ponovno aktiviranje njegova zastupničkog mandata.

Odmah nakon odlaska iz Banskih dvora Sanader je aktivirao, a potom i zamrznuo mandat saborskog zastupnika. Zamrzavanje mandata istječe za tri tjedna, a ako se želi vratiti u politiku kroz Sabor, mandat bi morao odmrznuti.

Po proceduri o tome mora obavijestiti predsjednika Sabora Luku Bebića, koji potom njegov zahtjev šalje Mandatno-imunitetnom povjerenstvu. Prema zakonu mandat koji je stavio u mirovanje zastupnik, pa tako i bivši premijer Sanader može aktivirati nakon šest mjeseci, odnosno u Sanaderovu slučaju to je do 15. siječnja iduće godine.

Iako se spekulira da bi se Sanader odlučio za takav potez kako bi uživao u blagodatima saborskog imuniteta koji ga štiti od sudskog progona, nitko od vodećih ljudi u HDZ-u nije obaviješten o toj njegovoj navodnoj nakani.

Ako bi se bivši premijer odlučio vratiti u Sabor, iz parlamenta bi se morala povući njegova zamjenica Splićanka Željana Kalaš.

Ni potpredsjedniku HDZ-a Darku Milinoviću nije poznata takva Sanaderova želja.

- Ja o tome ne znam ništa. Mislim da je to nečiji spin u cilju destabilizacije predsjednice Vlade i HDZ-a – veli Milinović.

Također, nagađanja da se Sanader želi vratiti u Sabor kako bi se zastupničkim imunitetom zaštitio od sve težih optužbi na svoj račun ne drže vodu, jer je u svim dosadašnjim slučajevima kad bi Državno odvjetništvo zatražilo skidanje imuniteta radi sudskog progona, Sabor bi automatski skidao imunitet, tako da Ivo Sanader ne bi mogao biti iznimka.

- Dogovorom sa Slovencima i borbom protiv korupcije Jadranka Kosor je stekla simpatije na međunarodnoj sceni, tako da je eventualna Sanaderova namjera da je u Saboru kompromitira i natjera na ostavku svojim povratkom zasad malo vjerojatna. Ako Sanader želi zauzeti mjesto Luke Bebića, trebao bi dobiti veću potporu nego što je sad ima i odluči li se doista za politiku rovarenja protiv sadašnje predsjednice, to bi se na koncu moglo obiti o glavu i njemu i HDZ-u. Sanader je mudar političar i uvjeren sam da takav salto mortale nikada ne bi napravio - tvrdi visoki dužnosnik HDZ-a.

S druge strane, HDZ-ovi krugovi nezadovoljni politikom Jadranke Kosor tvrde, pak, da je inflacija glasina o tome da Sanader vodi rat protiv šefice stranke zapravo dio pažljivo pripremljene operacije kojoj je cilj stvoriti što veći animozitet članstva prema bivšem šefu, kako bi se učvrstila njezina pozicija, među ostalim i za potrebe eventualne prijevremene izborne konvencije.

Na pitanje ima li na Markovu trgu mjesta i za nju i za Ivu Sanadera, odnosno bi li on mogao zamijeniti Luku Bebića na mjestu predsjednika Sabora, Kosor je izbjegla odgovor kao i odgovor na pitanje o mogućim HDZ-ovim izvanrednim unutarstranačkim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:56