KANDIDAT ZA ŠEFA STRANKE

MILJENIĆ 'SDP mora razgovarati s građanima, slušati njihove probleme, donijeti kvalitetan program i pobijediti na izborima'

Zagreb, 240216. Centar Dubrava.Predizborni skup Zorana Milanovica za predsjednika SDP-a.Na fotografiji: Orsat Miljenic i Milanka Opacic.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srđan Vrančić / CROPIX

Kandidat za predsjednika SDP-a Orsat Miljenić poručio je u ponedjeljak kako želi SDP koji pobjeđuje, sa ciljem povratak na vlast na parlamentarnim izborima, ne radi vlasti same nego zbog socijaldemokracije u Hrvatskoj, koja je "bolji izbor od onoga što nudi druga strana".

Moj program je vizija kako bi SDP trebao izgledati i što treba napraviti da bi bio pobjednička stranka. Htio bih da program nastane u u suradnji sa članicama i članovima SDP-a jer u tome je snaga SDP-a, poručio je Miljenić s konferencije za novinare na Iblerovu trgu.

U idućih mjesec dana nastojat ću razgovarati sa što više članica i članova i čuti njihove probleme, a u završnom dijelu kampanje to će biti zajednički program. Budemo li tako radili, to će nam donijeti pobjedu, ustvrdio je Miljenić.

Prijedlozi za demokratizaciju stranke

SDP mora živjeti s građanima, slušati njihove probleme i čuvati vijednosti socijaldemokracije. U stranci treba proširiti načelo "jedan član jedan glas" i na izbore za Predsjedništvo i Glavni odbor, uvesti stranački referendum, proširiti model predizbora na sve funkcije koje se biraju neposredno, osigurati veću odgovornost saborskih zastupnika koji trebaju raditi cijelu godinu, smanjiti broj mogućih funkcija jednoj osobi, a napredovanje unutar stranke vezati uz ostvarenje ciljeva.

Mora postojati izravna komunikacija članstva s vodstvom, savjeti i edukacija, moramo promišljati budućnost, biti dva koraka ispred i nuditi rješenja. Moramo imati jasne stavove o svim društveno važnim temama, sada kao aktivna oporba, a sutra kao vlast. Ako nemate stav ne možete očekivati da vas slijede, naglasio je Miljenić.

Želim Hrvatsku u kojoj će svako dijete imati kvalitetno obrazovanje bez obzira na materijalno stanje, a svi građani zdravstvenu zaštitu bez obzira na uplate u zdravstveni sustav, u kojoj će ljudi dobro živjeti od svoga rada i kreativnosti, u kojoj svatko ima pravo na izbor, bez da mu se zadire u privatnost i obitelj, kazao je.

SDP se mora pripremati za samostalan izlazak na izbore

Na upit je li SDP izgubio koalicijom na prošlim izborima, Miljenić je rekao kako misli da je samostalni izlazak na izbore dobra opcija za svaku stranku. SDP se mora pripremati za samostalan izlazak na parlamenetarne izbore kako bi testirao sebe i svoje ideje i vidio što građani o tome misle, dodao je.

Pred nama su lokalni izbori i svaka će organizacija predložiti kandidata koji ima najveće izglede, a naša je dužnost da stanemo iza njega, kažer Miljenić.

Upitan o troškovima kampanje, Miljenić je rekao da će svoju predkampanju sam financirati, a stranka je donijela pravila financiranja kampanje - stranački novac ravnomjerno će se raspodijeliti na sve kandidate, a bit će i donacija na službeni račun.

Čak deset SDP-ovaca najavilo je kandidaturu za novog predsjednika stranke, no jedan od njih, Kristijan Mohorović, u međuvremenu je odustao iz osobnih razloga. Uz već SDP-ovce koji su kandidature najavili ranije - Domagoja Hajdukovića, Davora Bernardića, Ranka Ostojića, Orsata Miljenića, Tonina Piculu, Gordanu Sobol, Karolinu Leaković i Vesnu Škulić, kandidaturu je istaknuo i Duško Polovina Lungo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:03