NAORUŽANJE NA PATRIJE

MINISTAR U AKCIJI Kotromanović poništio pokušaj namještanja posla Izraelcima

Grupa nižerangiranih u Ministarstvu obrane RH perfidno je pokušala namjestiti posao vrijedan 16 mil. eura, kažu upućeni
Zagreb, 211112.Vlada RH.Sjednica Vlade Republike Hrvatske.Na fotografiji: Ante Kotromanovic, Ranko Ostojic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Ministar obrane Kotromanović poništio je plan nabave vatrene stanice od 30 mm za borbeno oklopno vozilo Patria i tako spriječio pogodovanje izraelskoj tvrtki Elbit u javnoj nabavi.

“U Sektoru naoružanja Ministarstva obrane grupa nižerangiranih djelatnika pokušala je perfidnim metodama omogućiti izraelskoj kompaniji da dođe do posla vrijednog 16 milijuna eura.

Riječ je o jakom izraelskom lobiju koji je pokušao iz posla izgurati sve konkurente Elbitu”, tvrde sugovornici. Među konkurentima je i tvrtka “Đuro Đaković”, koja s norveškom kompanijom Kongsberg razvija stanicu Protector MCT 30. Tako su direktno radili protiv domaće tvrtke. Sve je spriječeno nakon što je ministar obrane upoznat s predmetom. Na čelu ovog sektora je brigadir Darko Pintarić, ali naši izvori tvrde da on nije umiješan. Cijela je priča počela pri određivanju tehničko-taktičkih zahtjeva koje ponuditelj stanice mora ispuniti. Određeno je da raketa, koja s protuoklopnim sustavom mora biti integrirana sa stanicom, treba imati minimalni domet od 4500 m. Taj uvjet može ispuniti samo korisnik koji nudi protuoklopni sustav s raketom “spike”. A to su izraelske tvrtke Rafael i Elbit.

Kongsberg koristi protuoklopnu raketu “javelin”. Iako su testiranja pokazala da i ona može letjeti do 4500 m, službeno joj je domet 2500 m.

Kada su u Glavnom stožeru primijetili ovaj uvjet, on je promijenjen, jer se time pogoduje jednom proizvođaču. No lobisti Elbita nisu mirovali. Prije mjesec dana iz Sektora naoružanja obavijestili su tvrtke Rafael, Elbit, “Đuro Đaković”, Otto Melara i Rheinnetall da će u srpnju biti testiranje vatrenih stanica i da će se potom odlučiti tko će biti pozvan na natječaj. Iz Elbita su od MORH-a zatražili da im se priznaju rezultati testiranja iz 2009. Iz MORH-a su na to pozitivno odgovorili!

To je izazvalo bijes u “Đuri Đ.” i Kongsbergu. Uvjeti testiranja, naime, moraju biti za sve jednaki, o čemu su čelni ljudi “Đure Đ.” upoznali ministra. Kotromanović je poništio odluku o testiranju u srpnju te je odlučio da će se ono održati nakon objave natječaja za nabavu vatrene stanice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 21:23