TKO JE UZEO NOVAC

MITO ZA OKLOPNJAKE Slučaj Patria: Finci gotovi sa Slovenijom i kreću na Hrvatsku

 Dragan Matić/CROPIX

Suđenje bivšem menadžmentu finske tvrtke Patria zbog podmićivanja slovenskih dužnosnika pri prodaji vojnih vozila danas je završilo na sudu u finskom gradu Hämeenlinni.

Kako je tamošnji sud odlučio spojiti suđenje za davanje mita u Sloveniji i Hrvatskoj, očekuje se da će u prosincu početi suđenje za podmićivanje hrvatskih dužnosnika prilikom prodaje 84 vozila Hrvatskoj.

Finsko tužiteljstvo tvrdi da je mito za hrvatske dužnosnike iznosilo 1,5 milijuna eura te tvrdi da su mito, među ostalim, primili bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i bivši direktor tvrtke Đuro Đaković - Specijalna vozila Bartol Jerković.

Suđenje za Hrvatsku trebalo je završiti u veljači ili ožujku, a presude se očekuju krajem proljeća. Za davanje mita u Hrvatskoj optužena su šestorica menadžera Patrije, među kojima je i Jorma Wiitakorpi, bivši predsjednik Uprave tvrtke. On je jučer od finske države zatražio odštetu u visini od 6500 eura zbog dugotrajnosti postupka.

Potraživanje temelji na činjenici da je finski sud odlučio suđenje za Sloveniju i Hrvatsku spojiti u jedno, čime će se cjelokupni proces znatno oduljiti.

Tužitelj Jukka Rappe najavio je da će za Wiitakorpija u slovenskom slučaju zatražiti kaznu od dvije i pol godine zatvora. Osim njega u slučaju Hrvatske sudit će se Heikkiju Hulkkonenu, Reiju Niittynenu i Tuomasu Korpiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:56