ZAGREB TOWER

MINISTAR U SKANDALU Mihael Zmajlovićtajnim ugovorom prikrio enormni trošak selidbe u luksuznu zgradu

DORH slučaj istražuje na temelju anonimne prijave koja ministra tereti za zlouporabu položaja
 Cropix

Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša tajnim su se ugovorima s tvrtkom “Europolis Zagreb Tower” obvezali plaćati godišnju zakupninu i troškove održavanja četiri milijuna kuna skuplje nego do sada!

Zakupnina za ukupno 9396 četvornih metara utvrđena ugovorima iznosi 7,1 milijun kuna. Zajedno s troškovima održavanja, taj se iznos penje na 10,7 milijuna kuna. Državne institucije za zaštitu okoliša ugovorom su se suglasile da će na taj iznos plaćati PDV, čime bi ukupna svota mogla dostići astronomskih 13,4 milijuna kuna godišnje, piše Slobodna Dalmacija.

Do sada su Ministarstvo, Fond, Agencija za zaštitu okoliša i Državni zavod za zaštitu prirode za najamninu, sve režije, čišćenje ureda i zaštitarske usluge - prema izračunima rađenima u kabinetu ministra Mihaela Zmajlovića - ukupno plaćali 9,6 milijuna kuna. U taj su iznos uključeni i troškovi telefona za 582 djelatnika od 1,6 milijuna kuna. U izračunu za Zagreb Tower stavka za telefon nije uračunata, pa će ukupna svota nesumnjivo biti i veća.

Šokantni podaci

Ovi šokantni podaci proizlaze iz završnih verzija ugovora Ministarstva i Fonda koji su se u najvećoj tajnosti, i uz znanje samo nekoliko ljudi iz najužeg kruga ministra Zmajlovića i direktora Fonda Svena Mullera, pripremali koncem srpnja.

Projekt preseljenja državnih institucija koje se bave zaštitom okoliša u luksuzni poslovni neboder na istoku Zagreba doveden je u sumnju nakon što je Slobodna Dalmacija prije nekoliko tjedana otkrila da su Zmajlovićevi prethodnici, bivši HDZ-ov ministar Branko Bačić i nekadašnja SDP-va ministrica Mirela Holy, iznajmljivanje privatnog prostora od početka odbacili kao najskuplje rješenje i okrenuli se projektu adaptacije nekog od slobodnih državnih prostora. Istodobno su u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode tvrdili da će se preseljenjem uštedjeti 35 posto sadašnjih izdvajanja. Kao i da godišnja najamnina s režijama u Zagreb Toweru košta 6,326,361 kune.

U stvarnosti, cijena u Zagreb Toweru mogla bi biti i dvostruko veća. Državno odvjetništvo čitav slučaj istražuje na temelju anonimne kaznene prijave koja Zmajlovića i Mullera tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, za što je zaprijećena kazna i do deset godina zatvora. Ako se njezini navodi pokažu točnima, čitav posao preseljenja Ministarstva zaštite okoliša i drugih institucija u Zagreb Tower prerast će u jedan od najvećih skandala Vlade Zorana Milanovića.

Poslovna tajna

Ugovor o najmu koji su Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša sklopili s tvrtkom “Europolis Zagreb Tower” proglašen je tajnom iako je riječ o poslu od javnog interesa čiju cijenu plaćaju porezni obveznici.

U Ugovoru doslovno stoji: “...odredbe pod kojima je sklopljen ovaj Ugovor, a posebno one o komercijalnim uvjetima pod kojima je sklopljen ovaj Ugovor o zakupu posebice, ali ne isključivo iznosi zakupnine, iznosi i opisi troškova održavanja, troškovi uređenja predmeta zakupa, način plaćanja, površine, načini prestanka ugovora i sredstva osiguranja kao tehnički i drugi nacrti i troškovnici te svi prilozi ovog Ugovora predstavljaju poslovnu tajnu.

Obveza čuvanja poslovne tajne primjenjuje se i nakon prestanka ovog Ugovora. Obveza čuvanja poslovne tajne u skladu sa uvjetima iz ovog članka odnosi se bez izuzetka i na sve podzakupnike kao i druge osobe kojima je predmet zakupa dan na korištenje.”

Ova odredba uvrštena je na zahtjev “Europolisa”, a izravno se kosi s Aarhuškom konvencijom o pravu na pristup informacijama koja je u Hrvatskoj ratificirana 2007. godine, a čiji se tekst nalazi na službenim web stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode, piše Slobodna Dalmacija .

Trošak goriva

Tijekom novinarske istrage u Ministarstvu su argumentirali da će, uz 35 posto manje troškove, država na godišnjoj razini uštedjeti 430 tisuća kuna za indirektne troškove – gorivo za vozila koja voze između 11 lokacija kao i vrijeme zaposlenika koji zbog održavanja zajedničkih povjerenstava provedu na putu. Bruto cijena sata koju su uzeli u Ministarstvu je 53 kune. Navedene su i uštede uvođenjem IP telefonije od čak 1,5 milijuna kuna, no nejasno je zašto se ista nije uvela na postojećim lokacijama.

Primjedbe

U posjedu Slobodne Dalmacije nalaze se završne verzije ugovora Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša. U njima je, u okviru završnog usuglašavanja teksta ugovora, navedeno nekoliko primjedbi koje se odnose na pravne formulacije u tekstu, no ni jedna od njih u pitanje nije dovodila iznose zakupnina i troškova održavanja. Iz toga se može zaključiti da su oni unaprijed dogovoreni i da se naknadno nisu mijenjali.

Ostajete li i dalje pri izjavi o velikoj uštedi?

U Ministarstvu zaštite okoliša cijelo su vrijeme tvrdili da je u iznos od 6,3 milijuna kuna za zakupninu i režijske troškove uračunat i PDV. U oba su ugovora, međutim, navedena cijena zakupnine i troškova održavanja, uz opasku “svaki iznos uvećan za odgovarajući porez na dodanu vrijednost”. Da ne bude zabune, u ugovorima je izrijekom napisano i da je Zakupnik (u ovom slučaju Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša) “obvezan plaćati porez na dodanu vrijednost na zakupninu i troškove održavanja, prema svakodobno primjenjivom stopom”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 21:08