HOĆE-NEĆE?

MINISTARSTVO DEMANTIRALO ODGODU 'Preseljenje se odvija u rokovima i pod uvjetima kako je planirano'

 Cropix

Preseljenje Agencije za zaštitu okoliša u Zagreb Tower, planirano za ovaj vikend, odgođeno je do daljnjega jer Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) još uvijek nije ovoj javnoj ustanovi dao zeleno svjetlo za selidbu, piše Slobodna Dalmacija.

Prema neslužbenim informacijama, DUUDI je tražio da sve institucije koje se sele u Zagreb Tower međusobno dodatno reguliraju svoje odnose, kako se ne bi dogodilo da jedna institucija bez pravne osnove uđe u prostor druge. Kada Ministarstvo zaštite okoliša ispoštuje ovaj zahtjev Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, potvrđeno nam je u DUUDI-ju, dobiti će sve potrebne suglasnosti da nastave postupak preseljenja.

Agencija za zaštitu okoliša tako bi - kao institucija koja se financira iz proračuna Ministarstva - ugovor o podnajmu trebala sklopiti s Fondom za zaštitu okoliša kao izvanproračunskim tijelom. Prema Planu, Fond je trebao plaćati najam Zagreb Toweru, a Agencija je trebala Fondu plaćati troškove podzakupa. Bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy upozorava da bi se sklapanjem takvog ugovora izravno prekršio zakon.

- Zakon o Fondu za zaštitu okoliša precizno navodi na što se parafiskalni nameti koje Fond ubire od građana i industrije smiju trošiti. Na toj listi nije plaćanje najma za tijela državne uprave. To su jednostavno kruške i jabuke – precizira Holy.

Ona ističe da industrijske tvrtke ne plaćaju naknade da bi financirale državne institucije, nego da bi im se kroz projekte ekološke zaštite taj novac posredno vraćao nazad. Drugim riječima, Fond smije tim novcem plaćati najam svojeg poslovnog prostora, ali ne i onoga Agencije.

Bez suglasnosti DUUDI-a Upravno vijeće Agencije za zaštitu okoliša ne može donijeti odluku o preseljenju, niti se može pristupiti potpisivanju ugovora o podnajmu. Sjednica Upravnog vijeća bila je sazvana prije dva tjedna, no uoči nje predsjednik toga tijela prof. dr. Goran Heffer podnio je ostavku. Ministar Mihael Zmajlović na njegovo je mjesto odlučio postaviti svoju pomoćnicu Mariju Šćulac Domac, no nova sjednica, zbog izostanka DUUDI-jeve suglasnosti, još nije održana.

Povodom ovog članka, koji je objavljen u Slobodnoj Dalmaciji , oglasilo se Ministarstvo zaštite okoliša poručivši da se 'preseljenje odvija u rokovima i pod uvjetima kako je planirano'.

Skrivanje troškova

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zakupio je u Zagreb Toweru veću kvadraturu nego što mu realno treba, računajući da će dio prostora dati u podzakup Agenciji za zaštitu okoliša. Slučajno ili ne, ovim je manevrom umanjen iznos troškova preseljenja Ministarstva zaštite okoliša kojim barata ministar Zmajlović, jer je iz njega izuzeto sedamstotinjak tisuća kuna najma Agencije za zaštitu okoliša.

Čeka i Zavod

Glatko ne teče ni preseljenje Državnog zavoda za zaštitu prirode u Zagreb Tower. Upravno vijeće ove institucije još uvijek nije donijelo pozitivnu odluku o preseljenju u novi poslovni prostor. Problem ja nastao jer Državni zavod za sada nema odakle financirati plaćanje najma, budući da ta stavka nije predviđena u planu troškova za iduću godinu.

Na postojećoj lokaciji na zagrebačkom Mažuranićevom trgu troškovi najma i režija ukupno iznose 534.812 kuna godišnje. U Zagreb Toweru taj bi iznos trebao biti veći za oko 150 tisuća kuna.

To je ‘samo’ druga adresa

Kako bi se umanjili otpori preseljenju u Zagreb Tower, Ministarstvo zaštite okoliša ublažilo je i formulacije o kojima upravna vijeća Agencije i Državnog zavoda trebaju odlučivati. Tako se, umjesto odluke o preseljenju, spominje “odluka o promjeni adrese“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:09