NOVI KOEFICIJENTI

Ministarstvo objavilo kolike će povišice dobiti nastavnici, oni ogorčeni: ‘Ovo je nepravda i omalovažavanje‘

Ne zanimaju ih analize povećanja plaća pri kojima se prešućuje inflacija, kao i odnos učiteljske u odnosu na prosječnu plaću
 Dragan Matić/Cropix

Nove uredbe o koeficijentima za izračun plaća zaposlenih u javnim i državnim službama Vlada bi trebala donijeti do konca mjeseca, a nakon što resorna ministarstva odgovore na zahtjeve i korekcije koje su im ovih dana uputili sindikati. Najbrojniji sindikati u obrazovanju traže prelazak nastavnika, učitelja, stručnih suradnika, tajnica i računovođa u viši platni razred, osmi od njih 16. Po riječima ministra Radovana Fuchsa taj se prijedlog ozbiljno razmatra.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u ponedjeljak je objavilo prosječan neto rast plaća nakon donošenja uredbi. Iznosi variraju ovisno o godinama staža: učitelj bez napredovanja dobio bi povećanje od 216 do 259 eura, učitelj mentor od 223 do 266 eura, dok bi učitelju savjetniku plaća porasla od 252 do 301 eura. Najviši status, kojega ujedno ima najmanji broj učitelja (izvrsni savjetnik), donio bi povišice od 289 do 345 eura. Raspon je izrađen na temelju staža od jedne godine do 40.

Nastavnička grupa „Školska zbornica“ koja na društvenoj mreži okuplja oko 26 tisuća djelatnika u obrazovanju uputila je premijeru Andreju Plenkoviću i nadležnim ministrima pismo s obrazloženjem zašto su nezadovoljni zadnjim prijedlozima koeficijenata za obrazovne djelatnike. Kako pišu, među 16 platnih razreda obrazovni djelatnici zadnjim nacrtom uredbe svrstani su tek u sedmi razred, što im je, poručuju, jasna poruka koliko je obrazovanje na cijeni.

„Ako za isto radno mjesto onaj koji je nesrećom zaposlen u obrazovnom sustavu ima manji koeficijent od onoga u nekom sretnijem javnom ili državnom sektoru sa zajedničkim poslodavcem, onda mi tu iščitavamo nepravdu i omalovažavanje. Znate, mi ne volimo nepravdu i omalovažavanje. Ako u školi djecu učimo da budu pravedna i da ne omalovažavaju druge, onda to prije svega tražimo od onih koje smo i mi, između ostalih, obrazovali kako bi jednoga dana vodili Lijepu Našu“, stoji u pismu premijeru i ministrima.

Ne zanimaju ih, kažu, analize postotnih povećanja plaća u zadnjih nekoliko godina pri kojima se prešućuje kumulativna inflacija, kao i odnos učiteljske u odnosu na prosječnu plaću u državi.

„Nas zanima kako nas pozicionirate u novoj uredbi u odnosu na ostale javne i državne službenike s jednakom razinom obrazovanja i složenosti poslova. Udijeljenim nam povećanjima, mi smo samo jedva pratili i održavali jednak (čitaj jadan) životni standard koji smo i dosad imali. Svakom poštenom čovjeku je jasno da realno nismo dobili nikakvo povećanje“, stoji u pismu Školske zbornice, uz poruku kako ne traže plaće političara i dužnosnika (s i bez diploma), već plaće dostojne njihove naobrazbe, odgovornosti i kompleksnosti svakodnevnog rada s najosjetljivijom i najvrjednijom skupinom društva, djecom. Želimo pravednu plaću, poručuju, uz navod kako ne prihvaćaju opravdanja da su njihovi koeficijenti takvi jer je u sustavu puno zaposlenika.

Vladi poručuju kako bi uskoro trebala postati svjesna činjenice da ljudi sve više odlaze iz sustava obrazovanja. Sustav će se početi drastično urušavati ako nemamo kvalificirane i stručne ljude koji će obrazovati djecu, stoji u pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 15:14