DOGOVOREN NAČIN RADA

Ministri će dobiti listu s koje će birati suradnike

 Goran Mehkek/EPH

Zamjenici i pomoćnici ministara u novoj vladi bit će izabrani za sedam do deset dana, resorni ministri birat će svoje suradnike između više kandidata koje će im predlagati Vijeće za suradnju, a šefovi uprava državnih tvrtki bit će izabrani na natječaju.

Zaključak je to četverosatnog prvog radnog sastanka članova Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije, Mosta i stranke Milana Bandića koje se jučer sastalo u Banskim dvorima. Vijeće za suradnju, koje broji 16 članova iz svih stranaka vladajuće koalicije, kojim koordiniraju Milijan Brkić iz HDZ-a i Ivan Kovačić iz Mosta, već ima sastavljenu listu svih kandidata, a na današnjem sastanku počet će usuglašavati imena konkretnih kandidata.

Sastanci svaki tjedan

Dogovorili smo način rada, sastajat ćemo se jednom tjedno, a po potrebi i više puta. Mi smo savjetodavno tijelo koje će davati savjete, odnosno bit ćemo politička volja da omogućimo što lakši i jednostavniji rad Vlade - rekao je nakon sastanka Kovačić, demantiravši medijske spekulacije o tome da su oni zapravo Vlada sjeni, zbog čega će se inače sastajati u središnjicama stranaka ili u Saboru.

Kovačić je potvrdio kako već imaju spremnu listu kandidata za zamjenike i pomoćnike sa strane Domoljubne koalicije i Mosta, a kako bi se što prije ustrojili kabineti, postupak odabira, kaže Kovačić, mogao bi biti gotov za tjedan do 10 dana.

- Za zamjenike i pomoćnike ministara neće biti javnih natječaja, ali za direktore javnih poduzeća sigurno ćemo putem javnih natječaja tražiti sposobne ljude - pojasnio je Kovačić.

Njega su novinari pitali hoće li među tim dužnosnicima biti i Milijan Brkić, koji je baš jučer zamrznuo svoj saborski mandat, na što se Kovačić našalio rekavši kako ga on ne bi nikada uzeo.

- Zezam se - nasmijao se Kovačić. - Vidjet ćemo. Birat ćemo najbolje kandidate - rekao je i poručio kako na današnjoj sjednici Vlade sigurno neće biti imenovanja.

Milijan Brkić novinarima je otkrio kako će sadašnje uprave javnih tvrtki ostati dok se na javnim natječajima ne izaberu novi kandidati te da će se sve provesti u skladu sa zakonima.

- Zakoni su jasni i sve dok ne budu promijenjeni, svi koji su zatečeni na svojim mjestima, obnašat će svoje dužnosti odgovorno kako bi bilo dobro svim građanima, a ne nekoj političkoj opciji - rekao je Brkić.

Sve po zakonu

Pojasnio je kako će zamjenici i pomoćnici ministara biti izabrani u skladu sa zakonima te da će sve tako i biti provedeno, dok se ne bude drugačije odlučilo. Brkić je tu vjerojatno mislio na spekulacije medija da se žele ponovno uvesti državni tajnici, umjesto zamjenika ministara.

- Mi smo legalisti i dok su takvi zakoni na snazi, moramo ih poštivati i na temelju tih zakona ćemo odlučivati. Vijeće će biti politička potpora aktualnoj vladi, odnosno oni koji će davati prijedloge - rekao je Brkić.

‘Vrijeme već istječe’

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja-Linić prije samog sastanka novinarima je rekla kako su namjerno htjeli da Vijeće ima parni broj članova kako bi se sve odluke donosile zajedničkim dogovorom i kako bi iznjedrili što kvalitetnije ljude i što brže započeli s radom.

- To je velik posao, treba odmah krenuti u to jer je rok počeo teći otkad smo formirali Vladu i vrijeme neće biti na našoj strani. Trebamo se što prije posložiti - rekla je Strenja-Linić.

Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a, nakon sastanka oglasio se na svojem Facebook profilu, poručivši kako se odluke Vijeća temelje na načelu da se postojeći zakoni moraju poštovati.

“HDZ i Most suglasni su u tome da će inicirati određene promjene u ustroju Vlade i državne uprave, a njih ne želimo mijenjati kroz hitne procedure i forsiranjima brzih izmjena. Radi se o ozbiljnim stvarima koje zahtijevaju temeljitu raspravu i analizu. Dok se to odvija država ne može stajati i zato što prije moramo provesti postupak imenovanja državnih dužnosnika, a pri tome voditi računa o depolitizaciji i stručnosti”, napisao je Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:24