OSTAJU ISTE

MINISTRICA RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA OBEĆALA 'Nijedna braniteljska mirovina neće biti smanjena'

 Damjan Tadić / EPH

Nijedna braniteljska mirovina neće biti smanjena, poručila je u četvrtak ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić u povodu različitih mediskih interpretacija iznosa sredstava namijenjenih braniteljskim mirovinama u prijedlogu novog proračuna.

Zbunjujući prikaz mirovina hrvatskih branitelja u novom proračunu posljedica je propisa kojim je bivša Vlada razdvojila te mirovine na dio koji se financira iz proračuna i dio koji se financira iz prikupljenih doprinosa. Zbog razdvajanja došlo je do drugačijeg računovodstvenog prikaza mirovina hrvatskih branitelja, ali one ostaju iste, priopćeno je iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Prošle godine utrošeno je 4.645.359.190 kuna za mirovine hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a ove godine je u proračunu planirano 4.096.000.000 kuna, što čini razliku od 549.359.190 kuna, a radi se o posljedici provedenog razdvajanja mirovina u 2015. godini, kaže se u priopćenju.

Nakon provedenog razdvajanja mjesečna stavka koju osigurava proračun je smanjena, a s druge strane povećane su stavke čija se isplata financira iz prikupljenog doprinosa. Za svako smanjenje na stavci pojedine kategorije mirovina ostvarenih po posebnim propisima koje se financiraju iz proračuna povećana je stavka mirovina po općem propisu financirana iz doprinosa za starosne, invalidske i obiteljske mirovine

Za ostale kategorije mirovina ostvarenih prema posebnim propisima, za koje je provedeno razdvajanje mirovina, do bitnijeg smanjenja u planu i izvršenju na kontima došlo je tijekom 2015. godine, jer je razdvajanje provedeno od 1. siječnja 2015.

"Naglašavam da svaka pojedinačna mirovina, kako hrvatskih branitelja, tako i drugih kategorija koje su prošle razdvajanje, u ukupnoj isplatnoj svoti ostaje ista", ističe ministrica Šikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:56