BUJA NEZADOVOLJSTVO

IDS KRITIZIRA PRORAČUN 'Istra vrlo izdašno puni budžet, a iz njega dobiva mrvice... Ova raspodjela nije niti održiva, niti poticajna'

 Danijela Peracic / CROPIX

Ozbiljne kritike na prijedlog proračuna stigle su iz IDS-a koji i novu Vladu upozorava na to da Istra vrlo izdašno puni državni budžet, a iz njega povratno dobiva mrvice.

- Istra sudjeluje u punjenju državnog proračuna u značajnim postocima, međutim, kad se ta sredstva trebaju vratiti građanima Istre, da bi se izgradili kapitalni objekti, iz proračuna se izdvajaju tek promili, kazao je predsjednik IDS-a Boris Miletić napominjući kako su takvu praksu imale i ranije vlade.

- Nažalost, to je slučaj i za ovu godinu jer je iz Prijedloga proračuna za 2016. godinu vidljivo da Vlada RH namjerava zadržati postojeću raspodjelu proračunskih sredstava prema kojoj središnja država troši 90 posto proračuna. I dalje od 100 kuna poreznih prihoda, više od 90 kuna odlazi u centralni proračun države, oko 4 do 5 kuna otpada na Grad Zagreb, a ostatak od manje od 5 kuna raspoređuje se na sve ostale gradove, općine i županije - kazao je Miletić.

Predsjednik IDS-a napomenuo je da takva raspodjela proračunskih sredstava nije niti održiva, niti poticajna, a pogotovo nije pravedna.

- Iako Istra godišnje uplati 800 milijuna kuna viška u državnu blagajnu, iz prihvaćenog je proračuna za 2016. vidljivo kako Vlada namjerava u Istru uložiti tek nešto više od 63 milijuna kuna, odnosno 350 milijuna kuna uključujući i dotacije za BINA Istru, što je minimalno u odnosu na mnogo veći iznos koji svake godine odlazi iz Istre. Time se građane Istre zakida za temeljne razvojne projekte koji su od velikog značaja za našu regiju. Ukratko, proračun se radi na isti, ustajali način koji ne donosi ništa poticajno - smatra Miletić.

Predsjednik IDS-a kaže da ga zanimaju samo konkretne mjere i projekti, koje će Istri dati novi razvojni poticaj i pobrojao dovršetak izgradnje i opremanje Opće Bolnice u Puli, dovršetak izgradnje Istarskog ipsilona u punom profilu od Rogovića do Matulja te dovršetak izgradnje sveučilišnog kampusa Jurja Dobrile u Puli.

- Isto tako, očekujem da će Vlada, ukoliko želi biti vjerodostojna, već u ovoj godini početi svoja predizborna obećanja provoditi u djelo, posebice kad je riječ o najavljenoj decentralizaciji, zaključio je Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:56