BIVŠI MINISTAR

MIRO KOVAČ 'Na Kuščeviću i Plenkoviću je da riješe situaciju koja je nastala. HNS? Ne znam je li blefiraju ili žele pretrčati i naći novog domaćina'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 03.07.2019. u 23:54

Zagreb, 230119.
Filipa Vukasovica 1.
Visoka skola medjunarodnih odnosa i diplomacije.
Predavanje Bogica Bogicevica pod nazivom Glasao sam protiv vojne intervencije JNA u rjesavanju Jugoslavenske krize.
Na fotografiji: Miro Kovac.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / Hanza Media

Miro Kovač

HDZ-ov saborski zastupnik Miro Kovač, inače bivši ministar vanjskih poslova, komentirao je za RTL Direkt zahtjev za smjenom ministra uprave Lovre Kuščevića. Kovač kaže da je percepcija o Kuščeviću stvorena u medijima, ali da je ona takva kakva jest te da situaciju trebaju razriješiti premijer Andrej Plenković i sam Kuščević.

- Kuščević je u nadležnosti predsjednika HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića. Na Kuščeviću i Plenkoviću jest da se to razriješi, izjavio je.

Kada je riječ o koaliciji s HNS-om, Kovač kaže da sumnja da bi oni otišli iz vladajuće koalicije, jer, kako kaže, oni vole funkcije.

- Ne znam je li to bio blef HNS-a i je li netko iz HNS-a pokušao pretrčati u neki drugi tabor da bi se u budućnosti pokušalo nešto ušićariti. No, poznavajući HNS, oni vole sinekure i funkcije i čisto sumnjam da bi sada otišli iz vladajuće koalicije. Bio sam začuđen. Ne znam je li to bio blef ili pokušaj traženja novog domaćina, rekao je bivši ministar, kojega, inače, ubrajaju među Plenkovićeve unutarstranačke oponente.

Osvrnuo se i na loš rezultat HDZ-a na europskim izborima. Kaže da nikad nije čuo ni za kakve labudove, niti crne, niti bijele.

- Lista je bila kakva je bila. Birači su rekli svoje. U razvijenim demokracijama nema labudova. Nikad nisu krivi birači, članovi ili županijske organizacije ni labudovi. Nije pogođen recept ni koncept. Birači su rekli svoje i poslali poruku, čini mi se zbog liste, ali i zbog određenih politika, rekao je Kovač i dodao da neke stvari treba promijeniti uoči predsjedničkih, a onda i parlamentarnih izbora.

- Treba se resetirati i ići naprijed jer nas čekaju izbori za predsjednika Republike i nakon toga izbori za Sabor. Zadatak HDZ-a je da se obnovi, ojača i da pobijedi na tim izborima, kaže Kovač.

- To je zadatak svih nas u Saboru i ja se tu vidim kao čovjek koji je angažiran, dodaje.

Govorio je u RTL Direktu i o izborima za čelnike institucija Europske unije.

- Merkel i Macron su se nametnuli i nametnuli su svoje kandidate, von der Leyen za predsjednicu Komisije i Lagarde za Europsku središnju banku. Talijan Sassoli je izabran za predsjednika Europskog parlamenta, još jedan kandidat iz Zapadne Europe. Uz to je planiran i Michel za predsjednika Europskog vijeća i Borrell za visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. Znači da nema nikoga iz istočne i srednje Europe, kaže Kovač i dodaje da bi volio da je i Hrvatska dobila nekoga na jednom od ključnih mjesta u EU.

O novoj čelnici Europske komisije Ursuli von der Leyen rekao je da ima sluha za zemlje srednje i istočne Europe, a Kovač ističe da je za Hrvatsku ključno riješiti pitanje Schengena.

Izdvajamo