NAPETI SUSJEDSKI ODNOSI

MIROSLAV TUĐMAN O AFERI 'Navodi o špijunaži su opravdanje za ponašanje Slovenije prema Hrvatskoj'

Miroslav Tuđman
 Goran Mehkek / CROPIX

Član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman ustvrdio je u utorak da je pozadina priče o djelovanju hrvatske Sigurnosno-obavještajne službe (SOA) u Sloveniji pokušaj pronalaska opravdanja za ponašanje Slovenije prema Hrvatskoj.

Tuđman je Hini izjavio da tvrdnje o SOA-inu prisluškivanju bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i slovenske dužnosnice Simone Drenik treba gledati u kontekstu nedavne izjave slovenskog premijera Marjana Šareca.

Šarec je nedavno izjavio kako je Hrvatska još daleko od članstva u Schengenskom prostoru te da postupak ulaska u Schengen prolongira evaluacijska komisija, pa su još daleko od točke u kojoj bi se moglo govoriti o nekakvoj slovenskoj blokadi.

- Ovu tezu o izjednačavanju odgovornosti za slovensku kontaminaciju pregovora treba gledati u tom kontekstu - izjavio je Tuđman i dodao da je to pokušaj pronalaska opravdanja za slovenske poteze prema Hrvatskoj.

Podsjetio je da nakon dolaska novog slovenskog premijera nema kontakta između hrvatske i slovenske vlade ni na najvišoj ni na ministarskoj razini, osim sporadičnih susreta na međunarodnim susretima.

- Pozadina cijele priče je da se nađe opravdanje zašto se Slovenija tako ponaša - zaključio je Tuđman.

Klisović: 'Politička igra slovenskog premijera'

Član istog saborskog odbora, SDP-ov Joško Klisović, izjavio je u utorak kako su optužbe o špijunaži slovenski pokušaj pritiska na Hrvatsku da prihvati arbitražnu presudu. Smatra da je to pucanj u prazno jer će epilog svega biti "napetiji odnosi između Hrvatske i Slovenije, što nam stvarno ne treba".

- Teško je reći zašto je slovenski premijer izašao s takvim optužbama, a bez dokaza. Puno bi primjerenije bilo da, ako ima neke dokaze, to prezentira hrvatskom premijeru i da tako riješe pitanje jer se o radu obavještajnih službi ne govori u javnosti - dodao je Klisović.

Ustvrdio je kako bi jednako tako hrvatski premijer mogao optužiti slovensku obavještajnu službu za rad na hrvatskom teritoriju, što se ne radi između dviju država Europske unije.

- Postoje razni modeli suradnje, uključujući i obavještajnih agencija, i ne vidim ništa drugo nego određeno politikanstvo kao razlog ovog istupa slovenskog premijera - rekao je Klisović u Hrvatskom saboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:05