PORUKA VJERNICIMA

MISA U OSIJEKU Nadbiskup Hranić: 'Božić je valorizacija ljudskog života, ali i otkriće mogućnosti božanskog života za ljude'

Đuro Hranić
 Ivan Peric / CROPIX

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić poručio je u nedjelju kako je Božić valorizacija ljudskog života, ali i otkriće mogućnosti božanskog života za ljude te slavlje našeg pravog identiteta.

Predvodeći svečano misno slavlje u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla nabidskup Hranić u propovijedi je istaknuo kako je Božić veliki pučki blagdan, otvoren svima, koji govori svima, ali i veliko kršćansko otajstvo, koje slavimo da spasi nas i našu povijest.

- Božić nije samo jedno prošlo rođenje, on je stalno preporođenje. Božić je Božji Sin koji postaje čovjek, ali sa svrhom koja Božić uvijek čini novim i presudnim: postao je čov­jekom, da bi ljudi postali kao Bog - poručio je nadbiskup Hranić.

Podsjeća kako Bog nije progovorio u Isusu onda kad je on započeo svoje javno djelovanje, nego je progovorio već u času njegova rođenja i za Isusova će života govoriti kroz cijelu njegovu ljudsku osobu.

Ističe kako "Božić nije veličanje čovjeka onakvog kakav jest" te da je "naše pobožanstvenje i ljudsko oboženje ostvarenje nacrta za koji smo stvoreni, odvijanje plana u koji spada stvaranje i otkupljenje, zemaljski i vječni život, sadašnjost i budućnost".

- Božić je slavlje našeg pravog identiteta. Nije Isus Krist stvoren kao mi, nego smo mi stvoreni kao on. Božić je blagdan našeg utjelovljenja u njega - izjavio je Hranić.

Ističe kako Božićno otajstvo govori da "na svijetu nemaju budućnost oni koji su sad moćni, koji imaju silno bogatstvo ili snažno vojno naoružanje".

- Božićno dijete Isus, utjelovljeni Sin Božji, govori nam da će ono što se danas drži bogatstvom uskoro biti prevlada­no te da će se odnosi u svijetu naglo promijeniti. Budućnost će imati onaj koji bude otvoren za Dijete - pisano velikim i malim slovom te onaj koji će u svojoj otvorenosti prema Bogu razborito podizati potomstvo te ga cjelovito obrazovati i odgajati - naglasio je Hranić.

- Božićno otajstvo u sebi nosi snažnu antropološku i humanističku poruku o svetosti i nepovredivosti ljudskog života kao Božjeg dara, o dostojanstvu majčinstva i očinstva, o vrijednosti bračne ljubavi muža i žene te važnosti obiteljskog zajedništva roditelja i djece - poručio je nadbiskup Đuro Hranić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:24