BOŽIĆNO SLAVLJE

VIDEO: HRVATSKI BISKUPI NA BOŽIĆNIM MISAMA 'Isusovo rođenje najsvjetliji je događaj ljudske povijesti, tada je u svijet sišla ljubav'

 
Želimir Puljić
 Jure Miskovic / CROPIX

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, poručio je u srijedu kako je Isusovo rođenje najsvjetliji događaj ljudske povijesti jer je tada u svijet opterećen nepravdama, grijehom, sukobima i ratovima sišla ljubav, istina, pravednost i svetost.

Predvodeći misu u zadarskoj katedrali Svete Stošije nadbiskup Puljić je ustvrdio kako nam Božić svake godine omogućuje obiteljsko i blagdansko raspoloženje. Normalno je, kaže, što se ususret tom velikom danu uređuju stanovi, priprema gozba te pozivaju rodbina i prijatelji jer je to sastavni dio rođendanskog rituala.

- No gledom na činjenicu Božjega rođenja, javljaju se neka pitanja i nejasnoće. Ne shvaćamo zašto je Bog silazio s nebeskih visina u ovu našu dolinu suza, zašto se rodio u malenom gradiću Betlehemu. Nema jasnog odgovora na ta pitanja osim slutnje kako je to učinio jer se raduje čovjeku. Bog se utjelovio jer je čovjeka zavolio. Stoga se i mi radujemo njegovu rođendanu - rekao je zadarski nadbiskup. Dodao je kako "vjernici žele da ih Novorođeni zatekne očišćene duše, budne u molitvi i raspjevane njemu na slavu".

Božiću, kaže Puljić, zapravo i ne treba posebno tumačenje jer sve je rečeno u samom događaju. "To je dan našega spasenja kad je veliki i vječni Dan došao u ovaj kratki vremeniti dan i postao naša pravda, posvećenje i otkupljenje".

Po Isusovu rođenju, ističe nadbiskup, dogodio se Božji dar zemlji, svim ljudima i svim narodima.

- Ususret velikom blagdanu želim čestit Božić svima: mladima i starima, zdravima i bolesnima, svećenicima i Bogu posvećenim osobama, predstavnicima građanske vlasti, kulturnim i javnim djelatnicima, članovima vojske i policije; obrtnicima, ratarima i pomorcima. Kršćanima koji će po julijanskom kalendaru slaviti Božić za 13 dana želim blagoslovljene božićne dane - poručio je nadbiskup Puljić.

Želi, rekao je, i da Nova 2020. godina bude ispunjena mirom, radošću, ljubavlju i razumijevanjem, međusobnom tolerancijom, prosperitetom i blagostanjem, ali i čežnjom za nebeskim dobrima.

Barišić: 'Društvene promjene pogađaju obitelji i osobe treće životne dobi'

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, predvodeći u srijedu božićno misno slavlje u katedrali sv. Duje, upozorio je da društvene promjene pogađaju obitelji i osobe treće životne dobi te je poručio kako je Božić zaštita ljudskog dostojanstva.

- Današnje brze društvene promjene najviše pogađaju obitelji i osobe treće životne dobi. Društvu utemeljenom na profitu zanimljivi smo samo ukoliko smo proizvodno sposobni i korisni, a odlaskom u mirovinu prijeti opasnost da u kulturi odbacivanja i eliminacije osobe treće životne dobi olako postanu suvišne i potisnute u tamu na periferiju kao teret zajednice - istaknuo je Barišić u propovijedi.

Po njegovim riječima, Božić je svjetlo koje rasvjetljuje svakog čovjeka i osvjetljava našu stvarnost da u njoj vidimo bližnjega u potrebi.

Split, 251219.
Splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barisic predvodio je bozicnu misu u katedrali svetog Dujma u Splitu. 
Na fotografiji: nadbiskup Marin Barisic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Marin Barišić

- Betlehemsko svjetlo, koje nam daje da se u obitelji vidimo na nov način, vodi nas do svakog čovjeka naročito do onih koji su na periferijama obitelji i društva. Utjelovljeni Božji logos - svjetlo od svjetla, želi osvijetliti tolike naše periferije i tame, sve periferije nezaposlenosti, nesigurnosti i neizvjesnosti mladih, rad nedjeljom, siromaštva, samoće, samodostatnosti, egoizme i tolike naše tame koje nam ponekad izgledaju sve gušće - naglasio je Barišić.

Dodao je i kako nepoštivanje propisa, kriminalne radnje, nepravda, demografska slika, povijesne i sadašnje neistine i mnoge druge tame u nama i među nama "ugrožavaju dostojanstvo naše ljudskosti i Božanske uzvišenosti".

Također je rekao kako nam je u betlehemskom djetetu darovan put svjetla i istina života za sve periferije i tame pojedinaca i obitelji, društva i svijeta.

- Samo istinsko svjetlo može dati dostojanstvo našim periferijama i rasvijetliti naše tame jer lažna svjetla brzo se gase, prestanu - i opet ustupaju mjesto tami. Božićno svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze - poručio je Barišić.

Nadbiskup Devčić: 'Putokazi su zvjezdano nebo nad nama i moralni zakon u nama'

Riječki nadbiskup Ivan Devčić poručio je u propovijedi na svečanoj božićnoj misi u katedrali sv. Vida da do Boga Isusa Krista možemo doći na dva načina te da je važno izabrati jedan od postojećih putova i slijediti putokaze koji nas usmjeruju prema cilju, a putokazi su zvjezdano nebo nad nama i moralni zakon u nama.

Nadbiskup Devčić rekao je da se do Boga Isusa Krista može doći na dva različita, ali konvergentna načina.

- Prvi je da slijedimo Božju objavu koja nam je dana po prorocima i na koncu po samom Isusu Kristu te je zapisana u Svetom pismu, a drugi je da otkrivamo i slijedimo Božje 'tragove', koji se nalaze otisnuti u 'knjizi prirode'.

Istaknuo je da je prvi put do novorođenog Spasitelja u Betlehemu doveo pastire, a drugi mudrace s istoka te da svaki od ta dva puta vodi do Isusa Krista.

Na nama je, kaže, da se odlučimo i izaberemo po kojem ćemo ići.

- Ni jedan, ni drugi put nije lak, ali s Božjom pomoći, unatoč mnogim preprekama i s ustrajnošću, možemo doći do cilja - naveo je nadbiskup Devčić.

- Kao pastirima i mudracima, i nama stoje na raspolaganju ta dva puta: put Božje objave posredstvom stvorenog svijeta i posredstvom proroka. Molimo da nas Gospodin na jednom od njih približi k sebi u ovom životu, a nakon toga pribroji društvu pastira, mudraca i ostalih svojih poklonika u kraljevstvu, koje je svojim klanjateljima pripravio od postanka svijeta - rekao je u propovijedi riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:33