TAJNE SLUŽBE

Mišljenje o Markiću nakon pojašnjenja o Lozančiću

 EPH

Odnosi predsjednic e Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića, čini se, sve su bolji. Nakon što su se usuglasili oko SOA-e, na nedavnom zajedničkom ručku očito su se dogovorili i da prošire suradnju.

Tako će s predsjednicom u Zadarsku županiju, gdje će ovog tjedna biti njen privremeni Ured, otputovati predstavnici četiri ministarstva, odnosno na put će ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislav Tolušić, ministar obrane Josip Buljević, zamjenica ministra pravosuđa Barica Novosel, te Miro Škrgatić, zamjenik ministra prometa Olega Butkovića, kao i još jedan njegov pomoćnik.

Predsjednica se, naime, želi što bolje upoznati s problemima otočana, pogotovo onima izvan turističke sezone, a dolaskom predstavnika ministarstava neki će se problemi pokušati i što prije riješiti.

Jedan od sastanaka na kojem će biti ministar Tolušić i predstavnici Ministarstva prometa bit će onaj s vodstvom Otočnog sabora, Udruge za razvitak hrvatskih otoka. Ta se Udruga nedavno požalila na proračun jer su im smanjene subvencije za prijevoz i poticanje gospodasrtva.

- Inicijativa predsjednice da se upoznamo s problemima otočana je dobra. Na sastanku će biti riječi o suradnji s otocima oko povlačenja sredstava iz EU fondova, razgovarat ćemo i o novom Zakonu o otocima, te o tome da se otoci, kad je riječ o indeksu razvijenosti, izdvoje u posebnu skupinu - kazao nam je jučer ministar Tolušić.

Ministar obrane Josip Buljević s predsjednicom će danas obići zrakoplovnu bazu u Zemuniku, gdje će se razgovarati o pripremi za protupožarnu sezonu, dok će zamjenica ministra pravosuđa sudjelovati na sastanku o problemima katastra općine Dugi otok, što onemogućava potencijalne investicije.

Grabar-Kitarović će, nakon što otvori svoj Ured u zgradi županije, prvo održati sastanke sa zadarskim županom Stipom Zrilićem i gradonačelnikom Božidarom Kalmetom. Srijedu, četvrtak i petak provest će na otocima, a zadnjeg dana njenog boravka u Zadarskoj županiji predviđen je susret diplomatskog zbora s tamošnjim gospodarstvenicima na Pagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:29