POČELO SUĐENJE ZA 'KRVAVI ĐURĐEVDAN'

Mitrović i Karamarko zvjerski mučili i do smrti pretukli 'prijatelja' s kojim su slavili

Zadar, 070909.Zupanijski sud u Zadru.Ivo Mitrovic (54) bivsi zatvorski cuvar u ponovljenom sudjenju oslobodjen je od optuzbe za pokusaj ubojstva Svetimira Brzoje.Foto: Branislav Grgurovic / CROPIX
 Branislav Grgurovic / CROPIX

- Ne osjećam se krivim, on je bio moj prijatelj - rekao je umirovljeni pravosudni policajac iz Zadra Ivo Mitrović (57), zvani Jovo, kojemu je u ponedjeljak u Zadru započelo suđenje za teško ubojstvo 62-godišnjeg Mladena Divnića, počinjeno na osobito okrutan način u mjestu Zelengrad 6. svibnja prošle godine. Drugooptuženi u ovom postupku je Šime Karamarko (47) zvani Šika iz Kruševa, koji je također izjavio da se ne osjeća krivim za premlaćivanje do smrti Mladena Divnića za vrijeme lanjske proslave Đurđevdana u Zelengradu.

Obojica optuženika su bili sudionici Domovinskog rata, a u Zelengrad, u kuću Zorana Gagića, su optuženici i kasnije ubijeni Divnić svi zajedno došli slaviti Đurđevdan.

- Tamo su jeli, pili, i onda se počeli svađati. Karamarko je Divnića polio vrućom vodom, a oba optuženika su ga tukli rukama i nogama. Bacili su ga na pod i dalje tukli. Onda su malo pili, pa su ga vukli za noge na dvorište. Iako je Divnić zapomagao, nisu prestajali s udarcima. Udarili su ga i sjekirom po glavi. Skinuli su mu hlače, ostao je do pasa gol, onako ležeći. Onda su mu Mitrović i Karamarko gurali sitno zrnasto kamenje u predio spolnog organa i u stražnjicu - dijelovi su optužnice koju je pročitao zamjenik županijskog državnog odvjetnika Duško Berović.

Obojica optuženika su odustala od toga da se brane šutnjom, pa će svoju obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka.

Za vještaka psihijatra Estu Sušić nije bilo dvojbe nakon vještačenja prvooptuženog Mitrovića: u ponedjeljak je u sudnici kazala da on od posljedica dugotrajnog alkoholizma i s tim u vezi niza psihičkih sindroma i oboljenja, treba biti dugotrajno stacionarno bolnički liječen u ustanovi zatvorenog tipa.

- Tretman kakav je njemu potreban ne može pružiti Zatvorska bolnica u Zagrebu. Postoji veliki stupanj opasnosti da bi on ponovio djelo i on mora biti na zatvorenom odjelu u posebnoj ustanovi. Opasnost je vrlo velika - rekla je dr. Sušić, objasnivši da je u vrijeme počinjenja djela Mitroviću nije bila očuvana sposobnost shvaćanja, kao ni upravljanje postupcima. Iako je Mitrović bio u fazama kada nije pio, njegov je mozak toliko oštećen da ima psihotične epizode, labilan je i impulzivan, te ima trajni poremećaj osobnosti.

Psihijatar dr. Emil Žampera je za drugooptuženog Karamarka kazao da pije samo prigodničarski, da je tjeskoban i da ima PTSP, da je povodljiv, povučen i da „živi pastirskim životom“.

- Nije duševno bolestan i nije mu potrebno liječenje. On nije agresivna osoba - istaknuo je dr. Žampera.

Suđenje se nastavlja saslušanjem svjedoka, od kojih je prvi, Zoran Gagić, rekao da su optuženici u njegovoj kući „satima maltretirali Divnića“.

- Svađali su se oko žene. Mitrović je krivio Divnića da je ukrao ženu Milenku Opačiću, koji je bio tu s nama. Tako je počela tučnjava, odnosno Mitrović i Karamarko su nasrnuli na Divnića. Ja nisam pomagao nikome, iz straha - rekao je svjedok Zoran Gagić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 09:24