VREMENSKA PROGNOZA

MJESTA SUMNJI VIŠE NEMA, SAD SE ZNA HOĆE LI ZA BOŽIĆ BITI SNIJEGA Prognoze za nekoliko dana prilično su postojane, meteorolozi HRT-a rekli su svoje

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Za razliku od dugoročnijih prognoza, one za nekoliko dana unaprijed prilično su postojane. Stoga će i prema najnovijima u četvrtak prevladavati oblačno, povremeno s kišom, u unutrašnjosti ponegdje vjerojatno i snijegom, pri čemu će se oborine na kopnu mjestimice smrzavati na hladnoj podlozi. Na Jadranu nevolje nekima može stvarati i gdjegod prolazno jako jugo, na udare i olujno, javlja HRT.

U nastavku tjedna i početkom novoga očekuje se porast temperature zraka pa će ponovno diljem Hrvatske biti iznadprosječno toplo za doba godine, ali promjenljivo, uz povremenu mjestimičnu kišu, osobito na Jadranu i područjima uz njega.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u četvrtak ujutro bit će magla i niski oblaci, a zatim su moguća sunčana razdoblja. Prema večeri mjestimice slabe oborine, uglavnom kiša koja se može smrzavati na hladnoj podlozi, ponajprije u zapadnoj Slavoniji. Jutarnja temperatura između -8 i -4 °C, a najviša dnevna oko 0 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno oblačno, mjestimice ujutro i maglovito. Povremeno će biti slabih oborina na granici kiše i snijega, koje se mogu smrzavati na tlu uz stvaranje poledice. Jutarnja temperatura između -4 i -1 °C, a najviša dnevna od 0 do 2 °C.

U gorju će u početku biti susnježice i snijega, zatim također kiše koja će se smrzavati na hladnom tlu, a poledica je moguća i u unutrašnjosti Istre. Na sjevernom Jadranu će uz oblačno vrijeme povremeno biti kiše te umjerenog i jakog juga koje će prema kraju dana slabjeti. Jutarnja temperatura od -6 do -1 °C, na moru od 4 do 7 °C, a najviša dnevna od 1 do 4 °C, na Jadranu od 8 do 11 °C.

DHMZ

DHMZ

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, koja se na kopnu u početku može smrzavati na podlozi. Puhat će umjereno i jako jugo uz umjereno valovito, ponegdje i valovito more. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti između -3 i -1 °C, na Jadranu od 5 do 8 °C, a najviša dnevna između 12 i 14 °C, u unutrašnjosti oko 7 °C."

Od petka će temeperature polagano rasti. Do kraja ovoga tjedna i početkom novoga od kopnenih će krajeva slabe kiše biti većinom u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak, osobito u petak i subotu. Temperatura zraka bit će ponovno iznadprosječno visoka.

I na Jadranu će biti toplije nego prošlih dana, ali i promjenljivo uz mjestimičnu kišu, osobito na sjevernom dijelu. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, na jugu većinom jugo."

Pritom su u kontinentalnom dijelu moguće temperature koje će rasti do 12 Celzijevaca.

Od sutra će približavanje ciklone popraćene zatopljenjem uzrokovati razmjerno nepovoljan utjecaj na ljude. Kod meteoropata je moguća razdražljivost i glavobolja.

DHMZ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:17