NESTABILNO VRIJEME

VIDEO, FOTO: OBISTINILA SE VAKULINA PROGNOZA O 'NASILNOM' VREMENU U Istri i na Kvarneru tuča, zabilježeno i nekoliko pijavica, štete su velike

 
Pijavica na Kvarneru
 Josip Rubinić / Istramet

Nakon što je u utorak glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula najavio da bi u srijedu vremenski uvjeti ponegdje mogli biti i 'nasilni', njegova prognoza se obistinila u nekim dijelovima Hrvatske. Snažno nevrijeme praćeno tučom pogodilo je u poslijepodnevnim satima Istru i Kvarner. Obilna tuča veličine lješnjaka nakratko je zabijelila dijelove Istre, dok je na Kvarneru i kod kvarnerskih otoka prohujala pijavica, a moguće i nekoliko njih.

Najpogođeniji je istok Istre gdje je tuča lokalno bila vrlo obilna, piše Istramet. Oko 16 sati jaka tuča poharala je Potpićan i okolicu gdje šteta ima na poljoprivrednim kulturama, a prema javljanju stanovnika u tom dijelu zemlje čak i na automobilima.

Carolina Celić / Istramet
Potpićan

Carolina Celić / Istramet
Potpićan

Temperatura zraka na pogođenom području snizila se na samo 10 stupnjeva Celzija, dok istovremeno uz obalu mjerimo do 25 stupnjeva Celzija.

Video: Marko Poky / Istramet

Ranije tijekom dana tuča je pogodila Žminjštinu, a oko 17 sati i dijelove riječkog zaleđa.

Istovremeno je na moru između Cresa i Krka došlo do razvoja jače naoblake koja je iznjedrila veliku pijavicu. Prema trenutnim saznanjima kojima raspolaže Istramet, pijavica se držala morske površine te nije pričinila štetu.

Video: Kristina Gradanski / Istramet

Ivan Dukić / Istramet
Pijavica

Teo Francetić / Istramet
Pijavica

U predvečerje je kratka oluja pogodila i dijelove Zagreba i donijela blago osvježenje nakon sparnog dana. Ponegdje je bilo i tuče veličine lješnjaka, ali štete nisu zabilježene.

- Nestabilna je atmosfera, prolazno može biti i izraženije grmljavinske aktivnosti i lokalno obilnije oborine. Zasad nema opasnosti od poplava, koje su već zadesile susjednu Bosnu i Hercegovinu, objasnila je jutros meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.

Promjenjivo vrijeme s mjestimičnom kišom te pljuskovima i grmljavinom na Jadranu će biti još i u četvrtak, a zatim pretežno sunčano i prolazno stabilnije. Pritom će dnevna temperatura postupno i osjetno porasti, što će zagrijati i more. Puhat će slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, u petak sjeverozapadnjak, kaže HRT-ov meteorolog Tomislav Kozarić.

U kopnenom će području pljuskovi u četvrtak biti rjeđi, uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. U petak i subotu prevladavat će sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na istoku i sjeverozapadni. Osjetno će zatopliti, pa temperatura u subotu na zapadu može dosegnuti i vrućih 30 stupnjeva Celzija.

U nedjelju nas ponovo očekuje postupan porast naoblake te pokoji pljusak, uglavnom na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te u gorju. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na moru i sjeverozapadni.

Oluja nije zaobišla ni premijera

Olujno nevrijeme koje je danas pogodilo Istri nije zaobišlo niti premijera Andreja Plenkovića koji je dan proveo u tom dijelu zemlje. Plenković je u srijedu obilazio radove na Istarskom ipsilonu, a baš tada na području Pazina se sručio snažan pljusak.

S obzirom na to da je nevrijeme malo poremetilo premijerov posjet, izjavu novinarima davao je ispod improviziranog šatora

Podsjetimo, radovi na izgradnji punog profila Istarskog ipsilona na dionici od Pazina do tunela Učka počeli su krajem 2018. godine, a riječ je o investiciji vrijednoj 1,2 milijarde kuna.

Prva dionica Rogovići-Cerovlje, duljine 12 kilometara, vrijedna je 500 milijuna kuna, a Plenković je Izrazio zadovoljstvo što radovi na toj dionici idu jako dobro, te da će, prema informacijama koje je dobio od poslovodstva Bina-Istre, biti gotovi četiri mjeseca prije roka.

FOTOGALERIJA: Oluju u Istri nije izbjegao ni premijer Plenković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:18