INTERVJU . MARIJA PUH

MLADA SABORSKA ZASTUPNICA HNS-a 'HDZ neka zna da nećemo popustiti u borbi za Istanbulsku konvenciju'

 Goran Mehkek / CROPIX

Marija Puh, potpredsjednica HNS-a i njihova saborska zastupnica, koja se u stranci bavi ljudskim pravima i obrazovanjem, danas će na početku zasjedanja Sabora, odjevena u prigodnu majicu, tražiti stanku u ime Kluba, gdje će zatražiti da se u što skorije vrijeme ratificira Istanbulska konvencija.

Zašto ste se odlučili na ovakvu akciju?

- Želim i na ovaj način skrenuti pozornost na važnost ratifikacije Istanbulske konvencije i još jednom dati do znanja da su nam ljudska prava i borba protiv svakog oblika nasilja jedan od najvažnijih fokusa političkog rada. Zahtjev našeg kluba jest da to bude riješeno što prije. Vrijeme je da se priključimo progresivnim zapadnim zemljama i da i na taj način zaštitimo sve žrtve nasilja!

Mislite li da Nada Murganić i dalje može biti ministrica nakon gafa i što mislite o slučaju požeško-slavonskog župana?

- Ministrica Murganić dala je neprimjerenu izjavu i isti dan sam javno poručila da bih se na njenom mjestu ispričala, kako javnosti tako i svim ženama. Ona se ispričala i to je bio ispravan potez. Duboko sam uvjerena da je u pitanju gaf jer koliko znam ona je i sama uključena u borbu protiv nasilja nad ženama. Ministrica, inače, iz onog što vidim, dobro radi svoj posao. Što se Tomaševića tiče, stvari su vrlo jasne – mora odstupiti. O nasilju se ne smije šutjeti i o njemu moramo svakodnevno progovarati, bilo da je riječ o obiteljskom, vršnjačkom ili bilo kojem drugom obliku nasilja.

Kako ocjenjujete dosadašnju suradnju s HDZ-om?

- Suradnja s HDZ-om je partnerska. Jako puno razgovaramo, dogovaramo se o svim pitanjima. Svi prijedlozi Kluba HNS-a bili su detaljno raspravljeni, sve što nije bilo dobro smo zaustavili, a sve što je bilo zakonski izvedivo je prihvaćeno.

Koje inicijative HNS-a možemo očekivati u ovoj godini?

- Nastavak reforme obrazovanja. Pred nama je i drugo čitanje Zakona o strukovnom obrazovanju što je važno jer će omogućiti ulaganje u naše škole, a time i u našu djecu u iznosu od milijardu kuna iz fondova EU. Tim sredstvima uspostavit će se i regionalni centri kompetentnosti. Moja želja je i da poradimo na Kaznenom zakonu, a vezano uz pedofiliju. Smatram da je potrebno ukidanje zastare za djela pedofilije i strože kažnjavanje počinitelja.

Kako vi tumačite nedavnu konferenciju za novinare gradonačelnika Milana Bandića koji je napao ministricu Divjak vezano uz informatiku u školama i vjeronauk? Mislite li vi da vjeronauk treba biti u školama?

- Bandić je sasvim promašio. Nema ni jednog razloga za napasti ministricu Divjak - apsolutno svima u Hrvatskoj je jasno da radi izvrstan posao. HNS se zalaže za uvođenje religijskog odgoja u škole, ali zadovoljni smo i rješenjem da vjeronauk bude u školama kao izborni predmet. Roditelji i djeca moraju imati mogućnost izbora.

Je li riječ o sukobu u vladajućoj koaliciji i kakve inače imate odnose s Bandićem?

- Što se mene tiče, nema sukoba u koaliciji niti za njih vidim razloga. S Bandićevom strankom imamo korektan odnos.

Zašto Obiteljski zakon još nije donesen, koji su bili glavni zahtjevi HNS-a i jesu li prihvaćeni?

- Obiteljski zakon je HNS nakon prvog pojavljivanja u javnoj raspravi poslao na doradu. Na našu reakciju zakon je povučen iz javne rasprave te je vraćen radnoj skupini - poslali smo iz Kluba zastupnika cijeli niz primjedbi. Finalni nacrt Obiteljskog zakona još nije vraćen i još nismo imali sastanak s premijerom i ministricom oko detalja prije ponovnog puštanja zakona u javnu raspravu.

Inzistira li HNS da razvod ostane riješen kao u sadašnjem zakonu?

- Da, HNS-ov prijedlog je da razvod ostane riješen kao u sadašnjem zakonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:14