IZA KULISA

Igrokaz oko Istanbulske konvencije

 
Marija Puh
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Potpredsjednica HNS-a Marija Puh jučer je u Saboru zatražila stanku kako bi istaknula zahtjev svoje stranke da se “u što skorije vrijeme” ratificira Istanbulska konvencija, dokument Vijeće Europe kojim se povećava razina zaštite od nasilja nad ženama.

Na prvu se čini da se radi o hvalevrijednoj akciji, međutim, u svojoj srži, ona je zapravo apsurdna: pa Puh je predstavnica vladajućih, u Saboru od kojeg je zatražila što bržu ratifikaciju zastupnici njezine stranke s partnerima drže većinu.

Komu je Puh zapravo uputila zahtjev?

Vjerojatno HDZ-u, koji je većinski partner.

Upravo u tome leži sav apsurd. Koalicijski partneri međusobno dogovaraju što će i kako postupati; javno slanje poruka traženjem stanke u Saboru trebalo bi biti zadnji korak i, de facto, znak raspada koalicije.

No, o tome se sigurno jučer nije radilo: Puh nije mogla nikako odgovoriti što će se dogoditi ako se Konvencija ne ratificira “što brže”, kao što je inzistirala.

Zagreb, 190118. 
Markov trg.
Sabor.
Redovita sjednica Sabora.
Na fotografiji: Marija Puh i zastupnici HNS-a majcama i plakatima zatrazili su da se u sto skorije vrijeme ratificira Istanbulska konvencija.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Čemu je onda služila akcija?

Vjerojatno se radilo o igrokazu za javnost kojim će se HDZ pokriti pred desnim biračkim tijelom kad konačno ratificira Istanbulsku konvenciju.

Nije zgorega podsjetiti da je ovaj HDZ bio ozbiljan promotor Istanbulske konvencije: resorna ministrica Nada Murganić u jednoj od prvih izjava naglasila je da će se “posvetiti tome da Hrvatska što prije ratificira Istanbulsku konvenciju”, a premijer Andrej Plenković najavio je da će se to dogoditi najkasnije do kraja 2017.

Iz najjeftinijeg populizma počeli su uzmicati kad je u akciju krenuo najekstremniji dio konzervativne nevladine scene. Međutim, HDZ se ne osjeća dobro u ovoj poziciji: u Hrvatskoj još nekako plivaju, ali steknuti imidž ozbiljna mu je smetnja u Europi. I tu će HNS odigrati svoju ulogu. Kad konačno ratificira Istanbulsku konvenciju, HDZ će slegnuti ramenima i reći: koalicijski partner je inzistirao, a Hrvatska nije spremna za nove izbore...

Jedino se nadamo da će taj dan doista doći “što brže”, jer ženama u Hrvatskoj taj dokument doista treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:35