IZGUBLJENI BEZ VODE

Mladi Francuzi umalo stradali na Velebitu. Nije im dosta, krenuli su na Paklenicu

Satima su tumarali velebitskim kršem dok se nisu izgubili. Po pomoć su poslali jednog koji govori engleski

KARLOBAG - Ludo hrabrih osmero francuskih turista uputilo se u srijedu iz Like preko Velebita na more, bez dovoljno vode i bez ikakve planinarske opreme, u ljetnoj odjeći, tenisicama i natovareni vrećama za spavanje.

Prijatelji, četiri mladića i četiri djevojke, stari između 16 i 24 godine, potpuno su neiskusni krenuli u avanturu koja je mogla biti kobna. Očito su put preko opasnih velebitskih litica shvatili tek kao izlet, na koji su krenuli iz Rizvanuše nedaleko Gospića.

Tko zna engleski?

No, izgubili su se i satima tumarali velebitskim kršem. Kad su dehidrirali, poslali su po pomoć jednog koji je znao engleski. On je nekako, kroz teško prohodno područje, uspio doći do Lukovog Šugarja. Tu je sve prijavio policiji, koja je alarmirala Centar 112, a poziv je proslijeđen HGSS-u u Gospiću te HRZ-u.

- Čim smo dobili dojavu dali smo se u potragu, jer nam je cilj bio pronaći ih prije mraka - rekao je šef gospićkih HGSS-obvaca Alen Zorić koji je koordinirao akciju spašavanja.

Spašavali po buri

Helikopter HRZ-a nije bio od pomoći zbog jake bure, pa su gospićki HGSS-ovci spašavanje odradili sami, a zadarski kolege bile su u pripravnosti. Francuze su uočili na području Raminih Korita. Nisu bili ozlijeđeni, nego samo iscrpljeni i žuljevitih nogu. Spasitelji su ih nešto poslije 20 sati evakuirali u hotel Velebno na području Karlobaga.

- Bili su prestrašeni i iscrpljeni kada su došli. Već ujutro, nešto prije 10 sati, pokupili su svoje vreće i ruksake i lokalnim autobusom otišli put mora. Rekli su da idu u Starigrad - Paklenicu malo planinariti - rekla nam je recepcionarka hotela Velebno, dodajući kako se radi o skupini francuske Katoličke mladeži. Nisu odsjeli ni u jednom hotelu, a ljetovanje su očito odlučili pretvoriti u avanturu.

Stipe Božić: Ponesite barem vodu i puni mobitel

Zašto se osobe poput mladih Francuza, potpuno nespremne, upuštaju u tako složene poduhvate?

To bi trebali pitat njih. Mi smo se već navikli i svejedno nam je spašavamo li mlade Francuze ili nekog drugog. Nama je samo bitno spasiti tuđi život.

Ukoliko se već odluče na opasne izlete, što turisti moraju znati?

Moraju se upoznati s terenom. Imamo mnogo publikacija, a na internetu ima dosta informacija. Ukoliko nemaju informacija i nisu adekvatno opremljeni, neka barem ponesu mnogo vode i mobitel s punom baterijom da se mogu javiti i da ih možemo locirati.

Koliko imate intervencija godišnje, koliko to sve košta i tko to plaća?

Godišnje ih je oko 400, a cijena je od jednog telefonskog razgovora pa do nekoliko tisuća dolara, ako su uključeni helikopteri i drugi timovi. Ova posljednja akcija možda će koštati oko 2 ili 3 tisuće dolara. Mi nikome ne naplaćujemo, mi samo spašavamo. ( M. Pušić)

Avanture turista:

25. 7. 2010. Uvala Zaklopatica nedaleko od Hvara - Šest poljskih turista ostalo zarobljeno u uvali, HGSS ih neozlijeđene spasio opsežnom akcijom s mora i kopna.

3. 9. 2009. Mali Lošinj - Njemačka turistica zapela i izgubila se na neprohodnom dijelu otoka. Potpuno iscrpljenu i dehidriranu, HGSS-ovci je izvukli dan poslije.

24. 8. 2009. Velika Paklenica - Otac s troje malodobne djece potpuno nepripremljen za planinski teren zapeo na predjelu V. Paklenice, a bura i nevrijeme učinili su komunikaciju sa spasiocima nemogućom. Spasio ih HGSS.

4. 8. 2009. Jagodno, otok Hvar - Francuski turist pao u provaliju vozeći bicikl. Spasiteljima je bilo neshvatljivo kako se po tako teškom terenu, zahtjevnom i alpinistima, zatekao na biciklu. Srećom, prošao je samo s lakšim ozljedama.

3. 8. 2009. Paklenica - Nijemac zapeo na Južnom Velebitu u Nacionalnom parku Paklenica. Pao je u provaliju na predjelu Manite Peći te ozlijedio noge. HGSS ga transportirao do Hitne pomoći u Starigradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:24