KRATKI PREDAH

MRSIĆ 'Ne odustajemo od izmjena Zakona o radu nego uzimamo time-out'

S obzirom da saborsko zasjedanje traje do 15. prosinca, a izmjene ZOR-a trebaju ići u dva čitanja, imamo vremena da sjednemo za stol i još neke stvari razmotrimo i promijenimo, poručio je Mrsić
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ustvrdio je danas da povlačenje prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR) s dnevnog reda sutrašnje Vladine sjednice ne znači da se od izmjena ZOR-a odustalo, već se uzima "time-out" za dodatno usklađivanje sa socijalnim partnerima.

S obzirom da saborsko zasjedanje traje do 15. prosinca, a izmjene ZOR-a trebaju ići u dva čitanja, imamo vremena da sjednemo za stol i još neke stvari razmotrimo i promijenimo. ZOR bi trebao ići na Vladu negdje u siječnju pa ponovno pozivam sindikate da raspravimo sva otvorena pitanja i konsenzusom donesemo taj zakon, izjavio je Mrsić novinarima u Hrvatskom saboru.

Treba vidjeti je li prijedlog izmjena usklađen s pravnom stečevinom EU, a za to treba određeno vrijeme s obzirom na brojne direktive koje se odnose na radno zakonodavstvo. Zato uzimamo "time-out" da sjednemo sa svima za stol i porazgovaramo treba li neke stvari promijeniti. Ne odustajemo od ZOR-a, ali shvaćamo da su potrebni još neki pregovori oko njega, istaknuo je Mrsić.

VLADA POVUKLA NA DORADU ZAKON O RADU ‘Ne bojimo se sindikata, ZOR usuglašavamo s EU’

Mrsić je opovrgnuo da se uplašio sindikalnih prijetnji. "Nismo se uplašili ni sindikata niti prosvjeda, jer jasno je da trebamo donijeti novi ZOR, budući da je to zakon koji povećava konkurentnost Hrvatske, čuva radna mjesta i pomaže otvaranju novih", rekao je.

Nije odgovorio na upit koji dio ZOR-a je podložan promjenama, rekavši samo da "još ima prostora za razgovore o otvorenim pitanjima", a u vezi radnog tjedna od 56 sati upozorio je da su sve zemlje u okruženju uredile to pitanje pa to treba učiniti i Hrvatska.

Sindikati pristaju na povećanje i preraspodjelu radnog vremena, ali uz kolektivne ugovore, kaže Mrsić, a Vlada predlaže srednji put između prijedloga poslodavca i sindikata - 56 sati tjedno bez kolektivnog ugovora, a između 56 i 60 sati s kolektivnim ugovorom.

O tome možemo razgovarati, a sindikati nisu bili protiv toga da se radno vrijeme uredi drugačije nego dosad, odnosno neravnomjerno rasporedi, što znači da se u jednom tjednu radi više od 40 sati a onda u roku četiri mjeseca to "ispegla" na zakonsku mjeru. Pitanje je samo na koji način to učiniti, sa ili bez kolektivnog ugovora, o čemu možemo razgovarati, poručio je Mrsić.

Upitan o ocjeni protekle dvije godine mandata Vlade, Mrsić je ocijenio kako Vlada sređuje stanje, te uvodi red i reforme u državi. Osnovno je pitanje jesmo li kao društvo dovoljno spremni na reforme, a Vlada je odlučna u njihovoj provedbi, zaključio je Mrsić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:40