MINISTAR RADA NA HTV-U

Mrsić: Rad na crno bit će DRASTIČNO sankcioniran, pa ćemo onda vidjeti da li se to nekom isplati...

Na pitanje kako će se kontrolirati poslodavce odgovorio je da će se svaka dva do tri mjeseca raditi intervjui sa zaposlenicima. Kazne za poslodavce kretat će se između 50 i 100 tisuća kuna
Zagreb, 231211.Hrvatski Sabor u nastavku izvanredne sjednice glasuje o povjerenju novoj Vladi Zorana Milanovica. Na slici: Gordan Maras, Arsen Bauk, Mirando Mrsic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je večeras u intervjuu za središnji Dnevnik HTV-a da je Porezna uprava do sada naplatila gotovo četiri milijarde kuna poreza.

Na novinarski upit koje će se mjere donijeti za suzbijanje rada na crno, ministar Mrsić odgovorio je da će takav oblik rada biti drastično sankcioniran.

"Rad na crno bit će drastično sankcioniran, pa ćemo onda vidjeti da li se nekom isplati nekoga zaposliti na crno. Imamo 10 milijardi kuna nenaplaćenih poreza i ja se pitam zašto to nije bilo naplaćeno prije", rekao je ministar.

Na pitanje zašto nije bilo naplaćeno, kazao je da treba pitati bivšu Poreznu upravu, a da nova ekipa u Poreznoj upravi naplaćuje poreze i da je po posljednjim informacija naplatila skoro četiri milijarde kuna poreza.

"Nova ekipa u Poreznoj upravi naplaćuje poreze i zadnja informacija je da smo naplatili oko četiri milijarde kuna poreza. Ljudi su sada shvatili da moramo plaćati poreze, to je sasvim normalno", rekao je ministar Mrsić.

Govoreći o prijedlogu zakona o poticanju zapošljavanja, ministar rada i mirovinskog sustava rekao je da će oni koji budu zaposleni po tom zakonu dobivati naknadu za svoj rad, imat će mentore i program stručnog usavršavanja, bit će im plaćeno mirovinsko osiguranje, a nakon godinu dana staž će biti upisan u radnu knjižicu.

"Nadam se da ćemo s 1. svibnjem, Danom rada, imati taj zakon", kazao je Mrsić. Na pitanje kako će se kontrolirati poslodavce odgovorio je da će se svaka dva do tri mjeseca raditi intervjui sa zaposlenicima kako bi se vidjelo što rade i je li to ono što je dogovoreno. Također, dodao je, kazne za poslodavce kretat će se između 50 i 100 tisuća kuna.

Ministar Mrsić rekao je u razgovoru da su nužne promjene u javnoj upravi, ne samo u broju zaposlenih, nego u načinu funkcioniranja. Istaknuvši da isplata mirovina neće doći u pitanje, dodao je da će mirovine dolaziti na vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:58