REVIZIJA 2008.

MVP-u ukradena i Hegedušićeva slika vrijedna 135 tisuća kuna

Vrijednost umjetnina procijenjena je na 430.000 kuna, a među njima je i Meštrovićeva skulptura

ZAGREB - U Ministarstvu vanjskih poslova te u veleposlanstvima i konzulatima RH sveukupno postoji dvije tisuće umjetnina, u svakoj sobi po njih nekoliko, a riječ je isključivo o hrvatskim autorima, budući da je cilj naše umjetnike promovirati u inozemstvu. No, javnost se posljednjih dana bavi informacijom da je od dvije tisuće umjetnina, ponajviše slika, ukradeno 47. Pokazala je to revizija iz 2008., s koje je skinut pečat tajnosti.

Jutarnji posjeduje popis tih umjetnina, čija je zajednička vrijednost procijenjena na 430 tisuća kuna. Najskuplja je slika “Krvavi tragovi” Krste Hegedušića (135 tisuća kuna), a slijedi je odljev skulpture “Moja mati” Ivana Meštrovića (procijenjena na 30 tisuća kuna). Nedostaje i skulptura “Isus na križu” Krune Bošnjaka koja je također procijenjena na 30 tisuća kuna. Nestala slika “Bitka” Davorina Radića vrijedi 15 tisuća kuna, a “Zlatni vinogradi” Kuzme Kovačića deset tisuća kuna.

Kriminalistička obrada

Ostale umjetnine koštaju ispod deset tisuća kuna. MVP navodi da je pokrenuo istragu i stvar predao kriminalističkoj obradi. Već je pronađeno devet zagubljenih slika: neke su bile u zgradi MVP-a na Zrinjevcu, a neke u veleposlanstvu RH u Sarajevu. Pretpostavlja se da će se još neke umjetnine pronaći, no za one vrednije vjeruje se da su ukradene. Čini se da je riječ o više različitih lopova. Ove će slike teško biti preprodati, pa se one vjerojatno nalaze doma kod pojedinaca.

Ne okrivljuju Tonina Piculu

Neki na zidu tako žele držati, primjerice, portet Franje Tuđmana, anonimnog autora, kakav je na popisu, ili skulpturu Ivana Pavla II. s potpisom Krune Bošnjaka. Iz MVP-a nisu željeli reći s koje je lokacije nestalo najviše umjetnina. No, potvrđeno je da ih je najviše ukradeno u razdoblju od 2000. do 2003. godine. Poručuju kako ne okrivljuju ministra Tonina Piculu, koji je u to vrijeme bio na čelu Ministarstva, već je krivnja na službama koje su bile dužne voditi evidenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:53